×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Pěstování hyacintů

Hyacint (Hyacinthus orientalis) je jednou z nejoblíbenějších a nejatraktivnějších okrasných cibulovin. Vyniká velmi krásným květenstvím, které je složené z několika desítek zvonkovitých květů s příjemnou vůní. Nejčastěji se pěstuje na záhonech a je vhodný i k rychlení v nádobách. 

Na záhonech hyacinty vykvétají většinou během dubna do začátku května. Rychlené rostliny se prodávají již od prosince. V rozmezí teplot 15–20 °C vydrží květenství zhruba tři týdny, při běžných pokojových teplotách 20–25 °C pokvetou asi 1–2 týdny. Po odkvětu rostliny začínají zatahovat – postupně jim sesychají a odumírají nadzemní části a zasychají kořeny, ukončíme tedy zálivku a necháme rostlinu usychat. Dokud hyacinty zcela neseschnou, neodstřiháváme nadzemní části, rostlina si z nich totiž stahuje živiny do cibulky. Tím si vytváří zásobní látky pro kvetení a růst v příští sezoně.

Po odkvětu prochází hyacinty obdobím klidu. Cibulky hyacintů špatně snášejí jak příliš vysoké letní teploty, tak i chladné a deštivé léto. Rostliny pěstované na záhonech začátkem léta vyjmeme ze země a přechováváme do podzimu na suchém místě s teplotami 20–25 °C.

Rychlené hyacinty na zahradu nevysazujeme hned zjara, tedy po odkvětu, ale sázíme je až na podzim (v září, říjnu) na slunné až polostinné stanovištěHyacintům vyhovuje výživná, lehčí půda obohacená vyzrálým kompostem. Cibulky vysadíme do hloubky 10–15 cm, pokud je podloží špatně propustné, měla by být pod záhonem ještě asi deseticentimetrová vrstva drenáže. Zeminu udržujeme stále mírně vlhkouHyacinty se ujmou asi během jednoho měsíce.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se