Kategorie
-
Okrasné rostlinyrůže
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
- Jarní cibulovinyBegónie, jiřinky, gladioly a další!
- Sadbová zeleninaČerstvý jarní česnek právě skladem
-
Zelenina a ovoceSezóna pěstování zeleniny je tady!
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
- BIO kvalita
-
Rajčata
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
- Chilli papričky
-
Travní směsi a loukyOkrasné i zátěžové
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
- Léčivky a bylinky
-
Exotické rostliny
Vybírejte z více jak 160 druhů
- Masožravé rostliny
-
Stromy a keře
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
- Klíčky a microgreens
- Substráty, hnojiva a stimulátory
- Ochrana nejen rostlin
- Pomůcky k pěstováníZvýhodněné pěstební sady
- Dárkové balíčky a poukazy
- Knihy
-
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
-
-
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
-
-
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
-
-
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
-
-
Vybírejte z více jak 160 druhů
-
-
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
-
-
-
-
-
Sadbový česnek Flavor - Allium sativum -...
Zelené hnojení - Bílý jetel - semena - 60 g
Růže velkokvětá keřová žlutorůžová - Rosa -...
Chilli Anaheim - Capsicum annuum - semena chilli - 6 ks
Chilli Anaheim nese svůj název od oblasti v Kalifornii, kde se začalo počátkem 20. století pěstovat. Říká se mu také kalifornské chilli nebo novomexická paprika.
Rostlina je přibližně 60–80 cm vysoká a daří se jí nejlépe ve skleníku. Plodí poměrně velké plody, o délce až 15 cm, které dozrávají přes tmavě zelenou barvu až do červené či hnědé.
Odrůda se řadí k mírně pálivým. SHU je 500–2 500 jednotek. Plody jsou velmi oblíbené v mexické kuchyni. Mají poměrně silnou stěnu, takže je lze plnit, grilovat, využívat do salátů, salsy apod.
Doba zrání je přibližně 90 dní.
S předpěstováním semen je možné začít již v únoru či březnu. Aby rostlina vyrostla a začala tvořit plody, potřebuje 6–9 měsíců, je proto nutné začít s pěstováním semen včas. Klíčení trvá obvykle 2–3 týdny, ale u některých vyšlechtěných odrůd i 6 týdnů. Proto je důležité být trpělivý. Teplota pro klíčení je u tropických odrůd rodu Chinense 24–32 °C, odrůdám rodu Annuum stačí teplota do 24 °C. Důležité je udržovat teplotu konstantní, proto není vhodné umístění rostlin na okenním parapetu. Papriky i chilli papričky jsou světlomilné rostliny, proto dopřejte rostlinkám během klíčení dostatek světla. Světlo udržuje rostlinu vitální a zvyšuje odolnost vůči nákazám.
Nejvhodnější je sázet semena do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky max. 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu je nutné udržovat dostatečně vlhkou, ale zároveň ne přemokřenou. V té se rostlinám nedaří. V období dozrávání papriček je vhodné zálivku omezit, aby se zvýšila pálivost plodů a zamezilo se jejich popraskání.
S výsevem rostliny do venkovního prostředí vyčkejte do doby, když skončí ranní mrazíky. Doporučuje se přibližně druhá polovina května. Nízké teploty rostlinu vyčerpávají a zpomalují její růst. Ideální teplota pro růst je okolo 25 °C. Vysazujeme na dostatečně slunné stanoviště, případně do skleníku. Jsou to rostliny, které lze bez problémů vypěstovat i ve velkém květináči na balkóně.
Vhodná je pro pěstování hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda, vždy doporučujeme ji použít spařenou. Není nutné přílišné přehnojování půdy, pro výživu rostliny je spíše důležité, aby byl dostatečně rozvinutý její kořenový systém. Tento problém můžete vyřešit pomocí mykorhizy, což je pěstební technika, která využívá symbiotického vtahu mezi rostlinou a houbami, které zvyšují propustnost výživných látek směrem k rostlině. Pokud plánujete pěstovat rostliny ve skleníku, je dobré prokypřit půdu pískem či perlitem a na podzim vyhnojit. K tomu se nejlépe hodí vermikompost (žížalí trus), příp. můžete použít slepičince, kravský či koňský hnůj.
Parametry
- Výška
- 60 - 80 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
- Barva plodu
- Hnědá
Červená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- Pálivost
- Mírně pálivé
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Říjen
Algavit je pomocný přípravek určený pro ošetření rostlin v průběhu vegetační sezóny. Jedná se o rozpustný prášek z mořských řas, který funguje jako přírodní stimulátor pro správný růst a vývoj rostlin.
Lze použít jak při pěstování zeleniny, pokojových, balkónových i jiných rostlin, tak při údržbě trávníku. Uplatnění najde taktéž v zemědělství.
Conavit je čistě přírodní hnojivo určené pro všechny druhy rostlin. Nezanechává škodlivé zbytky v půdě a neznečišťuje vodní toky.
Živiny v něm obsažené jsou uvolňovány postupně, a tak podporuje rostliny po celou jejich vegetační dobu. Jedná se o pevné hnojivo, které nemůže být vyplaveno vodou jako jiná rozpustná chemická hnojiva.
Hnojivo Conavit bylo speciálně vyvinuto pro organické pěstování rostlin. Funguje nejlépe ve spojení s mykorhizními houbami, které z něj získávají živiny a ty dále poskytují rostlině.
AgroBio Plodová zelenina je přírodní produkt z bylinek vyrobený převážně z přesličky a kopřivy, z kterých využívá všech jejich známých účinků. Je vhodný pro ekologické pěstování.
Zvyšuje odolnost plodové zeleniny, podporuje správný růst plodů a zaručuje obranyschopnost rajčat, paprik nebo okurek.
Postřik je výborný také proti abiotickému stresu (kroupy, sucho nebo prudké deště). Aplikace před výskytem chorob nebo škůdců.
Po jeho použití je možné plody ihned konzumovat, nemá tedy ochrannou lhůtu.
Kapalný přírodní produkt je vyrobený z vermikompostu, zlepšuje vlastnosti půdy a obohacuje půdu o živiny.
Je určený pro použití při pěstování všech druhů okrasných rostlin a zeleniny.
Vyrábí se z trusu žížal, které ho při trávení půdy nasytí užitečnými mikroorganismy, které uvolňují živiny vázané v půdě.
Výrobek zlepšuje vlastnosti půdy, zvyšuje její schopnost zadržovat vodu a omezuje vyluhování živin.
Dále stimuluje biologický život v půdě a poskytuje optimální podmínky pro vývoj rostlin.
Při pravidelném použití poskytuje správnou výživu, optimální růst a krásný vzhled rostlin.
Symbivit Rajčata a papriky - mykorhiza pro plodovou zeleninu je pomocný rostlinný přípravek pro pěstování zeleniny. Jeho použitím se vytvoří symbióza mezi kořeny rostlin a prospěšnými půdními houbami.
Vytvořená mykorhiza umožní lepší a dlouhodobý příjem vody a živin a jejich efektivnější dodání prostlinám. Přírodně se tak dosáhne výnosnější úrody, plody mají lepší barvu a chuť.
Mykorhizní houby napomáhají rozvoji kořenového systému rostliny, prodlužují vegetační dobu a zvyšují odolnost rostlin.
Přípravek je vhodný do volné půdy, skleníků a fóliovníků.
Přípravek není vhodný pro brukvovité rostliny (brokolice, květák, zelí, kapusta atd.) a merlíkovité (špenát, řepa atd.).
Hnojivé tyčinky pro rajčata, okurky a papriky jsou skvělým hnojícím přípravkem, který obsahuje všechny základní živiny a navíc guáno, pocházející z trusu mořských ptáků. To aktivuje půdní mikroflóru.
Díky guánu tyčinky působí až 60 dní a zvyšují výnosnost a obranyschopnost hnojených rostlin.
Balení obsahuje 20 tyčinek.
Přípravek je určený pro vytvoření symbiózy mezi kořeny rostlin a půdními houbami. Mykorhiza umožňuje lepší příjem vody a živin a jejich efektivnější přísun rostlinám.
Rostliny mají lepší a vyrovnaný růst, bohatší kořenový systém, více tvoří květy a plody. Mají také vyšší odolnost proti abiotickým vlivům.
Přípravek je vhodný pro rajčata, papriky a další plodovou zeleninu (okurky, dýně, melouny, lilky, mochyně). Také je vhodný pro fazole a hrách.
Přípravek není vhodný pro brukvovité rostliny (brokolice, květák, zelí, kapusta atd.) a merlíkovité rostliny (špenát, řepa atd.).
Paprika Pálivec je delší beraní roh s kulatým tvarem na řezu.
Pro tuto odrůdu jsou charakteristické tmavě zelené plody a vyšší vzrůst rostliny.
Paprika Pálivec je vhodná nejen ke sterilizaci, ale je také výborná pro přímou konzumaci, a to ve fázi botanické zralosti.
Zajímavostí této odrůdy je, že špička plodu je sladká, zatímco směrem k semeníku se pálivost stěny papriky postupně zvyšuje, což přináší jedinečný chuťový zážitek.
Paprika Pálivec se řadí na škále Scovilleových jednotek mezi 800–1000 SHU, což ji řadí mezi mírně pálivé odrůdy.
Jedná se o zeleninový druh papriky, který se vyznačuje velkým výnosem. Papriky jsou rovné či lehce prohnuté a tenkostěnné. Dozrávají do žlutozelené barvy, v době botanické zralosti je barva červená.
Plody jsou příjemně aromatické a mírně pálivé. SHU je jen 700 jednotek.
Nejčastěji se tato odrůda používá k přímé konzumaci.
Vegetační doba je 129 dní.
Pasilla Bajio je chilli známé také jako Chile Negro. Výška rostliny se pohybuje od 50 do 90 cm, přičemž je velmi závislá na podmínkách, ve kterých se rostlina pěstuje.
Plodí tenkostěnné plody, dlouhé až 20 cm, které dozrávají do černé barvy.
Pálivost je mírná. SHU je pouze 100–500 jednotek.
Papričky se nejčastěji využívají do omáček nebo k sušení.
Jalapeno papričky jsou známé pro svou charakteristickou pálivost, avšak ve srovnání s jinými druhy chilli patří spíše k těm mírnějším.
Původem z Mexika, jalapeno se pyšní kompaktními keři, které dorůstají do výšky přibližně 50 cm, v některých případech až 70 cm.
Tyto rostliny jsou obzvláště plodné, produkují plody o délce kolem 7 cm, jež mění barvu z původní zelené až do hnědé při zralosti.
Tento barevný přechod dodává jalapeno papričkám výrazný dekorativní efekt.
S hodnotou pálivosti mezi 2 500–8 000 SHU, se jalapeno řadí mezi mírně pálivé varianty chilli.
Tyto papričky se běžně konzumují čerstvé, ale jsou také populární v sušené nebo nakládané formě.
Vegetační doba jalapeno papriček trvá přibližně 75 dní.
Pimientos de Padron je velmi oblíbená odrůda v oblastech Maroka a zejména Španělska, odkud také pochází. Rostlina je přibližně 100 cm vysoká a lze ji pěstovat jak ve skleníku, tak v květináči na balkóně či terase.
Plodí podlouhlé papričky o délce 5–10 cm, které dozrávají přes zelenou barvu do červené. Je možné je konzumovat v obou těchto fázích zralosti.
Papričky jsou považovány za velmi chutné, s mírnou pálivosti okolo 2 500–10 000 jednotek SHU. Rostlina je ovšem proslulá svou nerovnoměrnou produkcí capsaicinu, čímž dochází k tomu, že některé z plodů mohou překvapit pálivosti o síle až 80 000 jednotek. Obecně, čím pozdější sklizeň, tím pálivější chuť.
Zelené papričky se nejvíce využívají ke grilování, k plnění sýrovou či masovou směsí. Červené papričky se naopak suší nebo využívají k dochucování pokrmů.
Doba zrání je přibližně 80 dní.