×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Řebříček

Vytrvalá bylina vysoká 10 cm až 80 cm z čeledi hvězdnicovitých. Rostlina byla pojmenována po bájném hrdinovi Achillovi. Pomocí řebříčku údajně ošetřoval krvavé rány utržené v trojské válce. České jméno údajně vzniklo podle tvaru lístků, připomínajících starý žebřík pouze s jedním středovým ráhnem. Jinak se také lidově nazývá husí jazýček, zaječí chléb, Achillova bylina, žebřík či myší ocásek. Je rozšířen po celé Evropě a Asii, zavlečen i do Austrálie, Severní Ameriky a na Nový Zéland.

Rostlina kvete od června do podzimu, květenstvím je chocholík o velikosti 4–10 cm v průměru, složený z drobných úborů. Plody jsou nažky stříbrošedé barvy. Řebříček není náročný na půdní podmínky, přednost však dává sušší písčité nebo kamenité půdě. Roste na mezích, loukách, polích, rumištích, u cest, na okrajích lesů od nížin po horské oblasti.

Sbíráme kvetoucí nať nebo květní úbory před rozkvětemBylina obsahuje hlavně silici s azulénem (obsah kolísá v závislosti na počasí, stanovišti atd.), hořčiny, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny a další. Lidové léčitelství ho používá na zlepšení chuti k jídlu, povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a zvýšení tvorby žluče, čímž zlepšuje trávení, působí močopudně, desinfekčně, antisepticky, utišuje kašel, podporuje hojení, kladně působí i na krevní oběh a potlačuje křečovité bolesti během menstruace. Zvyšuje krevní srážlivost, užívá se často při různých krvácivých stavech – při krvácení z plic, ledvin, při nadměrné menstruaci a různých druhotných anémiích.

Většinou se užívá ve formě nálevuZevně ho přidáváme jako přísadu do koupelí při hnisavých ranách, kožních vyrážkách, při hemoroidech, také jako kloktadlo při zánětech dásní a k omývání rozpraskaných rukou (do koupelí se dává dvojnásobné množství natě na stejné množství vody). Pozor! Při vyšších dávkách nebo dlouhodobém užívání se mohou objevit vyrážky, závratě, bolesti hlavy a pocit omámení.

Nepoužívejte ho zároveň s antikoagulačními léky, vyhněte se jeho kombinaci s barbituráty a antacidy. Nemá se užívati během těhotenství – může způsobit potrat a také v období kojení. Je hojně využíván při výrobě likérů, a to jako přísada v absintu a vermutu. Sladký i hořký likér se vyrábí i ze samotného řebříčku.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se