Chryzantéma

Chryzantéma 

Netradiční podzimní lahůdka ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Na pěstování není náročná. Dobře obrůstá, rostliny odřezáváme celé těsně nad zemí nebo zaštípnutím růstového vrcholu docílíme větvené rostliny, ze které můžeme sklízet jemné boční výhony po několik měsíců za předpokladu, že jí dopřejeme dostatek vláhy. Chryzantéma je vhodnější pro konzumaci v čerstvém stavu, kdy má poměrně vysoký obsah minerálních látek, silic, vitaminu C a především provitaminu A, které se tepelnou úpravou ničí.

Pro kuchyňské zpracování jsou vhodné jen mladé listy a stonky. Používají se jako salátová zelenina, a to buď samostatně, podobně jako hlávkový salát, nebo ve směsi s další zeleninou, nejčastěji rajčaty či naklíčenými fazolkami, sójou, mungem. Dá se tepelně upravovat na způsob špenátu.

Zobrazeno 1 - 1 z 1 produktu
  • Chryzantéma jedlá - Chrysanthemum coronarium - semena - 0,9 g
    30 Kč s DPH Skladem
    Chryzantéma jedlá, známá také pod názvem zlateň vencovitá či kopretina věncová, je rostlinou, pěstovanou pro kulinářské účely. U nás se řadí zatím spíše k méně známým druhům, naopak velmi oblíbená je v asijské kuchyni. Rostlina je bohatá na vitamíny, minerály a silice. Na vaření se využívají zejména mladé listy, výhonky či květy – přidávají se do salátů,...
Zobrazeno 1 - 1 z 1 produktu

Menu