
Salát ledový Ledové jezero - Lactuca sativa -...

Aksamitník rozkladitý Bolero - Tagetes patula...

Artyčok kardový je vytrvalou rostlinou, vyznačující se velkými listy a atraktivním fialovým květenstvím. Rostlina je vhodná do suchých vazeb.
Artyčok je pěstován především pro své řapíky, které se zpracovávají obdobně jako například chřest (vaření, zapékání atd.).
Artyčok je také známý svou hořkou chutí, která se využívá při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů.
Semena artyčoku se vysévají do zakořeňovačů v březnu. Hloubka výsevu je 0,5 cm. Doba klíčení je 10–14 dní.
Artyčoky jsou velice teplomilné rostliny, proto je nepřesazujeme ven dříve než v druhé polovině května. Je nutné zvolit dostatečně slunečné místo, chráněné před větrem. V chladnějších oblastech se doporučuje spíše pěstování ve skleníku.
Půda by měla být lehká, výživná a dobře propustná. Po zakořenění se rostliny přihnojují dusíkatými hnojivy, v průběhu vegetace je nutné dusík omezit a používat hnojiva s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Rostliny se sází do sponu min. 100 x 100 cm.
Během vegetace je nutná pravidelná a dostatečná zálivka a také okopávání.
Ke sklizni artyčoků dochází v době, kdy je květ dobře vyvinut, avšak dosud se nerozvinul. K tomu dochází přibližně od konce června. Artyčoky se pěstují jako trvalka, je ovšem nutné je na zimu vykopat a uskladnit v písku v chladné místnosti.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit seZaložte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se