×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na co si dát pozor při pěstování rajčat

Věděli jste, že rajčata pocházejí původně z peruánských And, kde si jich užívali prapůvodní obyvatelé Peru a Mexika? Dovedete si dneska představit, že v té době dosahovala rajčata pouze velikosti dnešních třešní? Jednalo se přeci o rajčata v divoké přírodě! Až později, v čase Kryštofa Kolumba, byla přivezena do Evropy. Po dlouho dobu byla rajčata považována za užitkovou rostlinu a někteří se mylně domnívali, že je jedovatá. Teprve v minulém století se začala rajčata pěstovat jako chutná zelenina plná vitamínů.

Na co si dávat pozor při pěstování rajčat:

Rajčata nikdy nepěstujte v blízkosti brambor!

Rajčata milují humózní půdy.

Rajčata potřebují oporu.

Kořenový bal doporučujeme zakrýt slámou, zabráníte tak vyschnutí kořenů (další výhodou slámy je, že zabrání pronikání škůdců k rostlině).

Pěstování rajčat:

Aby rajčata v našich podmínkách vůbec dozrála, potřebují tzv. předpěstování. S pěstováním se začíná na konci zimy ve sklenících, či v březnu na naší zahrádce. Pozor! - poslední vhodný termín na výsevu rajčat se uvádí třetí týden v dubnu!

Semínka vysazujeme ve vzdálenosti dva centimetry od sebe a půdu udržujeme stále vlhkou. Ideální teplota pro vyklíčení je kolem 25 °C. Později je můžeme nechávat při teplotě 15-20 °C. Doporučujeme do substrátu přimíchat perlit, aby při pikýrování byla půda natolik lehká, aby se kořeny neponičily. Jakmile spatříme první lístky, můžeme rajčata nejlépe s pikýrovacím nástrojem oddělit a přesadit do jednotlivých květináčů – vždy vybíráme jen ty nejsilnější rostlinky!

Po mrazivých mužích v květnu je vhodný čas na přesazení rajčat na konečné místo. Pokud jsme je už v březnu zasadili ven, je to v pořádku. Pro přesazení by rostlinka měla mít dostatečně silný stonek a neměla by být vyšší než 30 cmTyčková rajčata potřebují navíc ke svému růstu oporu. Při přesazování dbejte na to, abyste zasadili rostlinu dostatečně hluboko do země, rajčata začnou tvořit kořeny i ze zakryté části stonku a budou silnější. 

Před přesazením na konečné stanoviště by se rostlinka měla otužovat - asi týden před výsadbou nechte rostlinu 2 hodiny venku. Postupně dobu vystavení vnějším podmínkám prodlužujte, až nakonec den před přesazením nechte rostlinku venku i přes noc.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se