×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Fazole – pnoucí, keříčkové i okrasné

Fazole do Evropy dovezli kolonizátoři z Ameriky. Pnoucí a posléze i keříčkové zahradní odrůdy byly postupně vyšlechtěny z původní popínavé rostliny fazolu obecného (Phaseolus vulgaris). Liší se výškou, velikostí, tvarem a barvou lusků, velikostí a barvou zrn či dobou sklizně. Při výběru vhodné odrůdy se musíme rozhodnut, zda budeme pěstovat fazole na lusky nebo na semeno.

Pěstování fazolí vyžaduje především dostatek tepla a slunečných dní. Optimální teplota by se měla pohybovat kolem 22°C a neměla by klesnout pod 15°C. Vhodná je půda lehčí až středně těžká, mírně vlhká s neutrální reakcí 6–7 pH. Vhodné stanoviště je tam, kam nám svítí dopolední slunce, ale snesou i polostín. Především v období klíčení a při nasazování lusků potřebují hojnou a pravidelnou zálivku. Půdu občas nakypříme motyčkou, rostliny odplevelujeme a můžeme jim poskytnou mulčovou nastýlku. Půdu kolem rostlin kultivujeme jenom do počátku kvetení, pozdější zásah do porostu by zapříčinil sprchávání květů. Pozor musíme dát také na slimáky, kterým by se v teplé a vlhké nastýlce mohlo zalíbit a listy fazolí jsou pro ně delikatesou.

Mnohem delikátnější chuť než běžné fazole jsou fazole keříčkové. Pěstujeme je spíše pro celé lusky než pro semena. Nemají tuhá vlákna, takže se před konzumací nemusejí moc upravovat. Na výšku neměří víc než 40 cm, tudíž nevyžadují podpěru. Hodí se i do nádoby na balkon. Rychle rostou a půdu obohacují o cenné látky. Kromě klasických zelených, již existují i odrůdy žluté a fialové.

Rostliny mají nižší nároky na živiny než ty popínavé, ale pokud je vysadíme do míst s chudou půdou, nemůžeme od nich čekat kdoví jaké zázraky. Ke zpracování v kuchyni používáme nedozrálé lusky s ne zcela vyvinutými semeny. Když po lehkém ohnutí praskne je lusk zralý. Semena by měla být pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená. Lusky sklízíme průběžně, dorůstají totiž postupně.

Fazol šarlatový (Phaseolus coccineus) je dalším zástupcem fazolového rodu, který patří k původním americkým druhům. U nás se více používá k okrasným účelům. Jeho výhony dorůstají až do pětimetrové délky, je to tedy ideální popínavá letnička. Lusky jsou dlouhé kolem dvaceti centimetrů. Uvnitř mají tuhou pergamenovou blánu, která může někomu vadit při kuchyňském zpracovávání.

Fazole jsou zdrojem: vitaminu C, vitaminů skupiny B. Semeno obsahuje až 30% bílkovin a až 50% cukrů. Lusky mají vysoký podíl vlákniny. Významné jsou ve stravě diabetiků, neboť snižují hladinu cukru v krvi.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se