×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Gardénie- rostlina s okouzlujícími květy

Gardénie, rostlina s okouzlujícími květy

Tak pokud si libuje v nádherných, pokojových a přesto ne úplně typických rostlinách, gardénie by vás rozhodně měla zaujmout.

Tato květina je mezi pěstiteli oblíbená zejména pro svoji dekorativnost, její nádherně velké, bílé květy s opojnou vůní okouzlí snad úplně každého. A jak sladce voní – po jasmínu. Mezi zajímavé se řadí její listy, které jsou tmavozelené a lesklé. Rostlina pochází z Číny, kde vytváří husté keře. Vyroste v průměru do výšky jednoho metru, avšak na tuto velikost si musíte pár let počkat, ročně gardénie přirůstá o pouhých 10-15 centimetrů.

Jak na pěstování Gardénie ze semen?

Pokud tedy chcete zkrášlit váš interiér, rozhodně doporučujeme zvolit tuto rostlinu. Nejdříve je důležitý výběr semínek, měla by být kvalitní, aby vám dobře vyklíčila. Mezitím si můžete připravit substrát, doporučuje se vybrat ten, který je určen pro kyselomilné pokojové rostliny. Důležité je dbát, aby zemina, zálivka či hnojivo neobsahovala vápník, rostlina jej těžko snáší a mohla by uhynout. Gardénie, stejně jako většina ostatních pokojových rostlin, má ráda sluníčko. Pokojová teplota ji prospívá. Taky vyžaduje pravidelnou zálivku nebo rosení ideálně dešťovou vodou. Od listopadu do února by měla rostlina držet vegetační klid, jinak by nám na jaře nevykvetla. Doporučuje se přesazovat jednou za rok, ale vyhnout se období, kdy kvete.

Co se škůdců týče, nejvíce ji napadají svilušky, proto se doporučuje jako prevence vzdušná vlhkost, která škůdcům nesvědčí. 
Jinak není vůbec náročná na péči. Jelikož je tato rostlina velmi krásná, dokonce se využívá i jako dárek pro oslavence. I vám by mohla Gardénie zkrášlit domov. Pro pěstitele je největší úspěch, když si rostlinu vypěstuje od semínka. Zkuste to taky. Její nádherné květy vám jistě vykouzlí nejeden úsměv na rtech.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se