×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si Aloe vera ze semen

Aloe vera je vskutku zajímavou rostlinou. Dokáže přežít i několik let po vytržení ze země, a to díky zásobám v dužině listů. A právě tato dužina má nepochybně i spoustu blahodárných účinků na lidský organismus.

Aloe pravá je původem ze severní Ameriky a Madagaskaru. Díky svým léčivým vlastnostem je však nyní pěstována snad po celém světě. V našich podmínkách ji můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Dužnaté listy rostliny ukrývají průzračný gel, který byl používán k léčebným účelům již starověkými Sumery, Egypťany či Řeky.

Aloe vera je známým pomocníkem při hojení ran. Dokáže nejen urychlit hojení, ale i potlačit vznik jizev. Gel z listů Aloe vera má dezinfekční účinky na kůži, zvlhčuje ji, chrání a podporuje tvorbu nových zdravých buněk. Aloe vera byste měli přiložit na postižené místo co nejdříve po poranění – utiší bolest a zabrání vzniku puchýřů. Aloe vera může pomoci při popáleninách, odřeninách, bodnutí hmyzem apod.

Postup: rozřízněte list a gel rozetřete nebo přiložte na poraněné místo. Nejlepší jsou alespoň tři roky staré exempláře.

Aloe účinkuje při trávicích problémech, optimalizuje trávení a pročišťuje trávicí soustavu. K vnitřnímu užití Aloe vera je třeba oddělit vnitřní část dužiny od vrstvy po povrchem listu. Aloe působí proti růstu množení kvasinek, virů a bakterií, dále chrání sliznici trávicího traktu, napomáhá trávení a pomáhá při žaludečních vředech.

Aloe obsahuje spoustu cenných látek, díky čemuž podporuje bílé krvinky, aktivuje protilátky i protizánětlivé látky a přispívá ke zlepšení imunity.

Důležité informace, aneb co byste měli vědět o pěstování

  • Semínka Aloe vera vysejte a nechejte je klíčit při teplotě kolem 20 stupňů. Vysévejte na povrch, protože rostlinka potřebuje hodně kyslíku. V době klíčení semen udržujte substrát mírně vlhký.
    Přemokření nebo hluboké zasazení může klíčení semen zastavit.
  • Pro Aloe vera je ideální zeminou hlinitý substrát s příměsí písku.
  • Doporučuje se světlé stanoviště. V zimě jí dopřejte slunné místo, v létě je naopak dobré ji před přímým (obzvláště poledním) sluncem chránit.
  • Aloe má ráda suché klima a minimální zálivku. Zalévá se čas od času. Nádobu je možné ponořit na cca 10 minut do odstáté vody. Vždy si však dávejte pozor na to, aby se voda nedostala do listové růžice. Také pamatujte, že mezi jednotlivými zálivkami se musí substrát nechat úplně vyschnout. Pokud se budete řídit tímto postupem, nejlépe napodobíte její přirozené podmínky.
  • Aloe nevadí suchý vzduch a klidně ji můžete umístit nad topení. V zimě se doporučuje ji ponechat při trochu nižší teplotě a zalévat jen velmi zřídka (stačí jednou do měsíce). Ideální teplota pro přezimování je asi 15 – 19 stupňů.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se