×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vše o pěstování chilli ze semen

Chilli papričky jsou kvůli svojí palčivé chuti velmi oblíbeným kořením. V mexické či asijské kuchyni se jedná o nepostradatelnou surovinu. Čínská kuchyně dokonce v mnohých pokrmech používá chilli jako klíčovou surovinu - nevyužívá jen pálivosti chilli, ale také jeho chuti. Chilli je mnohými považováno jako povzbuzující afrodiziakum, a také jako prostředek na redukci váhy. Na světě existuje přes 4000 známých druhů chilli papriček! Proč si tedy nevypěstovat vlastní?

Postup při výsevu: Sezóna chilli paprik většinou začíná přibližně mezi prosincem a únorem. V tento čas je ideální dát papričky klíčit. Dávají se klíčit tak brzo, protože klíčení trvá cca 30 dnů. Doba klíčení se může lišit dle odrůd a zpravidla platí, že čím déle chilli klíčí, tím pálivější potom bude.

Klíčit můžeme několika metodami. Buď v umělém prostředí – například ve vatě či papírovém kapesníku (tato metoda je rychlejší na vyklíčení, avšak náročnější na zálivku), nebo přímo zasadit do hlíny. Protože jsou chilli papriky tropické rostliny, ideální teplota pro klíčení je 25°C, tedy umístění například na radiátoru nebo jiném zdroji tepla. Světlo nemá na klíčení žádný vliv. Je však nutné stále udržovat vlhkost.

Jakmile chilli papričky vyraší ze semen, je třeba je přemístit nejlépe k oknu nad radiátorem, aby měly co nejvíce tepla a světla. Rostlinám je možné dodávat i umělé světlo v poměru 18/6 h. Teplota zeminy by neměla klesnout pod 18°C. Aby měly rostliny dost živin, můžeme je po cca 4 týdnech začít hnojit. V jakém množství a intervalech už záleží na vybraném druhu hnojiva.

Pro košatější chilli papriky můžeme rostliny také zastřihávat. Po zastřihnutí se totiž většinou rostlina rozdvojí. Vždy po zastřižení bychom však měli nechat zase dorůst aspoň dvě patra.

Od května můžeme chilli papriky přesadit ven, ať už na svoje zahrádky nebo do skleníku. Není to ale nutností, můžeme je klidně nechat doma za oknem. V tomto případě však musíme dát paprikám speciální péči v době květu. Rostliny jsou hermafroditi, tudíž se samy opylují. V interiéru je tedy nutné s chilli paprikami třepat, abychom nahradili vítr a jiné venkovní vlivy.

"
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se