×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Hlíva ústřičná - pěstování léčivé houby na dřevě

K tomu, abychom tuto vynikající houbu lépe poznali, je třeba říct několik slov o tom, jaká vlastně je a jak se pěstuje.

Hlíva ústřičná – nejen dekorativní doplněk zahrady

Řeč je o dřevokazné houbě z čeledi hlívovitých hub. Označení Hlíva ústřičná získala houba proto, že svým vzhledem připomíná ústřice. Klobouky Hlívy ústřičné mají šedobílou barvu a plodnice mohou vážit až několik kilogramů. Hlíva ústřičná roste v podstatě od léta až do zimy. Pokud byla zima mírná, první plodnice se objevují už na jaře. Houbu můžeme nejčastěji spatřit na odumřelých kmenech listnatých stromů v lesích či parcích. Hlíva ústřičná se hodně podobá Hlívě plicní, která se taktéž vyskytuje v podobném prostředí. Z estetického hlediska je tato houba velmi zajímavá. Zahrada, v níž je přítomná Hlíva ústřičná, působí přirozeně a hezky. Kromě toho má Hlíva ústřičná i rozmanité využití v kuchyni a pyšní se několika pozitivními účinky na lidské zdraví.

Hlíva ústřičná a její příznivé účinky

Hlíva ústřičná obsahuje řadu vitaminů (B, D, C, K), stopové prvky (železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór, jód), důležité proteiny, enzymy, steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny, širokou škálu nejrůznějších cukrů aj. Díky těmto cenným látkám je pro člověka pomocníkem při různých zdravotních problémech i z hlediska prevence. Hlíva reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá alergikům a astmatikům, příznivě působí při onemocnění jater, ledvin či slinivky. Dále je vhodná při zánětech, kloubních nebo kožních nemocech. Hlíva je ale univerzální houbou úplně pro všechny – díky regeneraci buněk totiž zpomaluje stárnutí.

Pěstování Hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná vytváří plodnice na kmenech stromů, pařezech či větvích. Hlívě se bude dařit například na špalku z topolu, jasanu, ořešáku apod. Kromě kmenů se houba může pěstovat také na slámě či na kukuřičných palicích. V e - shopech a v klasických obchodech najdete sazenice hlívy ústřičné pod označením sadba hlíva ústřičná, přičemž ta může mít dvě podoby. Jednak se dá koupit přímo pytel se sazenicemi hlívy a jednak lze koupit dřevěné kolíčky, které jsou infikovány touto houbou.

Pěstování Hlívy ústřičné na špalcích dřeva

Pěstování Hlívy ústřičné na špalcích dřeva není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Námahu v podstatě vyžaduje jen počáteční založení kultury houby a v dalších letech už jen sbíráme plodnice. Dřevo, do kterého budeme sadbu aplikovat, by nemělo být staré víc než půl roku. Je více způsobů, jak špalek naočkovat. Podstatné je, aby se osivo dostalo do kontaktu s dřevem a hyfy hlívy mohly začít prorůstat do dřeva. Do špalků můžete navrtat dírky, anebo pilkou říznout zářezy, do kterých potom natlačíme očkovací substrát. Následně se špalky dávají do igelitového pytle, kde se nechají cca 4 měsíce prorůstat hyfami. Podhoubím prorostlé špalky se pak zapouští z 1/3 do půdy v zastíněné části záhrady. V případě sucha je dobré stříkat vodou. Špalky plodí asi 2–5 let.

Tag: Houby

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se