×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Keř s léčivými plody – goji, nebo-li kustovnice čínská

Rozhodnete-li se pěstovat na zahradě kustovnici čínskou (Lycium chinense), budete mít na zahradě zdroj zdravých plodů a listů. Kustovnice je keř pocházející z jihovýchodní Asie. Patří do čeledi lilkovitých. Keře mohou dorůst až do výšky dvou metrů, jsou opadavé a větve jsou převisající. Bez problémů ji lze pěstovat téměř všude.

Na půdu není náročná, dobře poroste v písčitých, chudých půdách s dostatkem vápna. Aby dobře rostla potřebuje slunečné stanoviště. Nejlépe je vysazovat v březnu až dubnu, na vzdálenost 2–2,5 m. V řádcích může být na 1–1,5 m. Do jámy se vyplatí dát vyzrálý hnůj nebo lépe kompost. Půda kolem rostlin se udržuje nakypřená, bez plevelů nebo zamulčovaná kůrou.

Keř kvete od června do října drobnými fialovými kvítky.

Plody jsou 1–2 cm dlouhé, jasně oranžovo-červené bobule na dlouhých stopkách, které se objevují 2-3 rok po výsadbě.

Nevadí ji znečištěné ovzduší, netrpí ani na škůdce a choroby.

Kustovnici prospívá výchovný řez, jehož cílem je zajistit brzkou násadu plodů.

Každý plod obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek, polysacharidů, aminokyselin, stopových prvků a nesčetné množství karotenoidů – nejvíce ze všeho ovoce. Proto také pomáhá při opalování a působí i proti stárnutí a depresím. Příznivě působí na celý lidský organismus – harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost a imunitu, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a cholesterol, bojuje proti alergiím a astmatu, posiluje zrak a kůži. Plody lze konzumovat čerstvé, zakonzervovat sušením, můžeme je kandovat či naložit do medu nebo alkoholu. Užívat je lze samostatně, nebo je přidáváme do pokrmů připravovaných podle čínských receptů, alkoholovou tinkturu užíváme po lžičkách. Zjara lze mladé výhonky i listy přidávat do salátů nebo je upravit jako špenát.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se