×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Zkuste pěstovat okrasné česneky, svým kulovitým květenstvím zaujmou na první pohled

Mezi rod Allium běžně patřily jen cibule, česnek a pórek, už dávno tomu však tak není.
Nyní sem řadíme i množství okrasných česneků, které neodmyslitelně patří k dominantám zahrad, zejména pak vysoké kultivary, které se vznešeně tyčí nad všemi ostatním trvalkami i cibulovinami v zahradě. Vysoké druhy potřebují dostatek živin, aby další rok opět založily velké květy, nezapomeňte na to při výsadbě.

Allium giganteum (Česnek obrovský)
Tento nápadný druh, patří mezi jeden z nejkrásnějších okrasných druhů. Dorůstá do zhruba metrové výšky, větší těžká růžová květenství se objevují počátkem léta a měří v průměru asi dvanáct centimetrů. V chladnějších regionech na zimu cibule zamulčujeme.

Allium aflatunense 
Okrasný česnek s tmavofialovými hlávkami, dorůstá výšky 70 - 90 cm.

Allium christophii (Česnek ozdobný)
Dorůstá do výšky zhruba padesát centimetrů. Na zahradě zaujme svým kulatým květenstvím, jehož průměr může být až 25 centimetrů. Listy však velmi brzy zatahují, vysazujte ho proto raději do trvalkových záhonů. Vysazuje se na podzim.

Allium karataviense (Česnek karatavský)
Snadno pěstovatelný druh. Je pro něj typické přisedlé stříbřitě růžové květenství a mohutné listy, které připomínají třeba pokojový krvokvět nebo řemenatku. Vhodný je jako doplněk vyšších kvetoucích cibulovin, ale lze je vysadit na záhon i samostatně. Kvete v dubnu.

Všechny druhy vyžadují sluncem zalité stanoviště, propustnou lehkou, výživnou půdu, nejlépe s příměsí písku. V chladnějších oblastech na zimu i mulčování. Vybírat z půdy se před zimou nemusí. Vysazujeme je na podzim. Obecně platí, že hloubka výsadby je závislá na velikosti cibule - vysazuje se do 3 násobku velikosti cibulek.

Chcete-li získat časem na zahradě nekontrolovatelnou divočinu, odkvetlé květenství ponechte na stoncích co nejdéle a semena nechte volbě vypadat do půdy, nebo je za slunečného suchého počasí ořízněte do papírového sáčku a semena vysejte.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se