×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Nezapomínejte na podzimní hnojení, rostliny vám budou vděčné

Aby rostliny úspěšně přezimovaly a nebyly po sezóně vyčerpané, je třeba o ně pečovat i na podzim, nejen v době růstu, kvetení a při tvorbě plodů potřebují rostliny dostatek živin. Musí se připravit na dlouhé zimní období.

Obecně platí důležitá zásada – kolik živin rostlina odebere, tolik jich musíme do půdy dodat!

Pro podzimní hnojení vybíráme hnojiva bohatá na draslík (K). Ten zvyšuje pevnost a odolnost rostlinných pletiv, čímž se eliminuje poškození mrazem v průběhu zimy a vytváří se tak dobré předpoklady pro úspěšné přezimování. Vyšší obsah draslíku zvyšuje také odolnost porostu proti původcům houbových chorob, např. plísni sněžné. Podzimní hnojivo by mělo obsahovat i hořčík (Mg). Ten zabraňuje předčasnému žloutnutí listů a hnědnutí jehlic. Pro dodání hořčíku rostlinám je nejlepší hořká sůl. Zakoupíme jí jak v krystalické, tak i v tekuté formě. Na podzim se vyhněte hnojivům bohatým na dusík (N). Na podzim je nutné růst omezit až zastavit a podpořit vyzrávání rostlinných pletiv.

„Kolik živin rostlina odebere, tolik jich musíme do půdy dodat!“

Při výběru se zaměřte na ty hnojiva, která nesou označení podzim, k dispozici jsou dnes podzimní hnojiva vhodná pro různé skupiny rostlin.

Náš tip:
Po sklizni půdu pořádně prokypříme a doplníme vyčerpané živiny. K tomuto účelu jsou nejvhodnější čistě přírodní, organická hnojiva, např. koňský nebo kravský hnůj, slepičí hnůj, případně jejich kombinace a varianty nebo druhy určené speciálně pro podzimní hnojení, například s guánem. Hnojiva dodají půdě nové živiny, podpoří půdní mikroorganismy a pečují nejen o rostliny, ale i o dlouhodobé zdraví a úrodnost půdy. Hnojivo zapravíme do půdy a zalijeme. Takto ošetřená půda bude dostatečně připravena na další zahrádkářskou sezónu. 

Sklizené záhony na podzim dezinfikujeme dusíkatým vápnem!

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se