×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Špenát je králem zeleniny, vysejte ho na podzim, budete sklízet brzy z jara

Čerstvý špenát se s mraženým protlakem nedá srovnávat, to ví každý, kdo ho jednou vyzkoušel. Pěstování špenátu je jednoduché při výběru správné odrůdy a zvolení vhodného termínu výsevu.

Špenát původně pochází z asijských zemí, pravděpodobně z Persie. Jeho latinské rodové jméno Spinacea je odvozeno od ostnitého povrchu semene. Špenát můžeme dělit podle typu a struktury listu, kdy rozlišujeme špenáty hladkolisté a bublinaté. Jaro a podzim jsou nejvhodnější pro jeho pěstování, vysoké teploty a dlouhý den totiž způsobují vybíhání rostlin do květu a špenát miluje chlad.

Za krátkou dobu vytvoří rostliny špenátu velké množství zelené hmoty. Půda před výsevem proto musí být pořádně prohnojená. Půda by měla být hlinitopísčitá, dostatečně zadržující vodu. Písčité a vysýchavé půdy zlepší zapracování kompostu do záhonu, ale musíme počítat s častější zálivkou. Dařit se mu nebude v suché půdě a na větrné poloze.

Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme odrůdy, které snášejí lépe mrazy. Semínka vyséváme do řádků vzdálených deset až dvacet centimetrů od sebe, do rýhy hluboké přibližně čtyři centimetry. Vhodné odrůdy můžeme vysévat i velmi brzo na jaře (než semena vyklíčí, mrazy pominou). Záhon udržujeme v bezplevelném stavu a přiměřeně vlhký. Rostliny okopáváme opatrně, abychom neporušili kořenovou soustavu, jelikož kořeny jsou umístěny mělce. Využijeme případně i bílou netkanou textilii – zabraňuje nadměrnému výparu vody z půdy a ochrání před velkým chladem. Špenát je však i v našich zimách dostatečně mrazuvzdorný.

Základem je správný výběr odrůdy. Při výběru se zaměříme na odolnost vybíhání do květu, schopnost přezimovat a odolnost vůči plísni špenátové.

  • Matador - klasika mezi odrůdami, ve Státní odrůdové knize je registrován již od roku 1941, výsev březen-duben, srpen, září, vyznačuje se širokou ružicí, vhodný převážně pro jednorázovou sklizeň.
  • Monores – výnosná odrůda, odolný vymrzání, odolný k plísni špenátové i k vybíhání do květu, výsev březen-duben, srpen, září.
  • Winterriesen - tradiční odrůda určená pro celoroční pěstování, tvoří polovzpřímené rostliny se středně zelenými, velkými, slabě bublinatými listy, přezimuje spolehlivě, výsev březen-duben, srpen, září.
  • Lorelay - tmavolistý špenát se středně velkými polovzpřímenými listy, vhodný k jarním i podzimním výsevům, dobře přezimuje.
  • Emilia F1 - pozdní hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy, vysoce výnosná, rezistentní k plísni špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu, tato odrůda může prodloužit sklizeň špenátu až do teplých letních dnů, vyséváme od března do července, sklízíme od května až do září.
  • Previa F1 - velmi výnosná hybridní odrůda, tvoří mohutné růžice tmavozelených listů, odrůda je rezistentní k plísni špenátové.
  • Misano F1 - hybridní rezistentní odrůda vhodná pro jarní výsev i podzimní výsev, má výbornou odolnost k nízkým teplotám a spolehlivě přezimuje.  Špenát může být výtečnou součástí spousty jídel. Špenátové pokrmy podtrhne olivový olej, česnek a čerstvě namletý pepř. Mladé čerstvé lístky lze konzumovat i syrové jako salát.
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se