Papriková okurka s chutí hrášku, ačokča, má všestranné využití

Papriková okurka s chutí hrášku, ačokča, má všestranné využití

Cyclanthera pedata, neboli ačokča je pohlednou popínavkou patřící do skupiny tykvovitých rostlin. Plody se rozšířily z Jižní Ameriky, k úspěšnému pěstování tedy rostliny potřebují dostatek tepla a vlhka. Pěstují se podobně jako rajčata a papriky, jako jednoleté, popínavé byliny, jejichž stonek dorůstá až 7 metrů.

V našich klimatických podmínkách se předpěstovává ve skleníku nebo na okenním parapetu - v březnu vysadíme semínka, nebo v květnu či červnu zakoupíme sazeničky a vysadíme. Předpěstované sazenice přesadíme do skleníku či fóliovníku. Pokud už nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven, na záhon. Rostlinám svědčí kompostem vyživené půdy a teplé, chráněné stanoviště. Snesou i stanoviště na přímém slunci. Nezapomeňte na oporu, kterou potřebují ke svému růstu, vhodná je síť pro okurky nebo konstrukce podobného typu. Bez vody a dobré výživy nebudou rostliny dobře plodit, jsou na ně náročné. Vegetační doba je dost dlouhá, na chutnou zeleninu se můžete těšit až koncem srpna či září, plodí však do zámrazu.

Květy ačokči jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti, barvou i tvarem připomínají cuketu. Plody vypadají jako lusk, dorůstají do délky 20 cm a uvnitř jsou duté. Plody jsou prý nejlahodnější, když měří pouhých 4 cm (je to podobné jako u cuket, u nichž je rovněž lepší sklízet malé, ještě nedorostlé plody), můžete je ale zpracovávat i v plné zralosti, před konzumací či nakládáním je však třeba odstranit velká černá semena. Z jedné rostliny lze postupně sklidit až 300 plodů.

Konzumují se jak syrové, tak i dušené nebo vařené, použití i příprava je podobná jako u paprik. Plody lze nakládat, např. do sladkokyselého nálevu – chutnají podobně jako okurky, či společně s okurkami, cibulkami a karotkou nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni třeba do zeleninových polévek. Syrové plody jsou výtečné v salátu i na obloženém chlebu. Plody lze také plnit nádivkou podobně jako papriky.  

Ačokča má příznivé účinky i na zdraví. Ačokča pomáhá při diabetu, vysoké hladině cholesterolu v krvi, vysokém krevním tlaku i při nachlazení. Využívá se při léčbě respiračních chorob a také jako prevence proti ateroskleróze. Listy mají protizánětlivé účinky a můžete je přiložit na drobná poranění. Odvar bez semínek se používá jako močopudný prostředek, zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla, šťáva léčí zánět ucha.

Napsáno dne: 2017-10-27 Zelenina 409
Štítek: Zelenina

Související články

Jak si zajistit bohatou úrodu? Zalévat a hnojit.

Bez toho bychom se velké úrody nedočkali

Vypěstujte si cukrový meloun. I na české zahradě je to možné.

Léta jsou stále teplejší, zkuste si vypěstovat vlastní cukrové melouny.

Na výsev rajčat je již pozdě, co vám...

Domácí rajčata lze vypěstovat jak na zahradě, tak i na balkóně.

Výsevy zeleniny v dubnu

Uvádíme několik příkladů zeleniny, které lze pěstovat i z přímých výsevů

Kopr lze pěstovat jak na záhonku, tak i...

Čerstvý a voňavý ho tak můžete mít vždy po ruce.

Mangold lze pěstovat i v okrasné zahradě, jeho stonky hýří barvami

Do běžně pěstovaných zelenin našich zahrádek ho neřadíme, ale stojí však za to ho vyzkoušet.

Jak vypěstovat křehké lístky špenátu?

Nejvhodnějším obdobím pro pěstování špenátu je jaro a podzim, jelikož je špenát chladnomilný.

Kukuřičné klasy z vlastní zahrady, budou lepší než ty kupované

Lahůdková cukrová kukuřice je vskutku výjimečně sladká zelenina.

Kapusta není tak populární jako zelí,...

Pochutnat si na ní lze nejen na podzim, ale i v zimě, vyznačuje se totiž velkou odolností vůči chladu.

Menu