×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Papriková okurka s chutí hrášku, ačokča, má všestranné využití

Ačokča je pohlednou popínavkou patřící do skupiny tykvovitých rostlin. Plody se rozšířily z Jižní Ameriky, k úspěšnému pěstování tedy rostliny potřebují dostatek tepla a vlhka. Pěstují se podobně jako rajčata a papriky, jako jednoleté, popínavé byliny, jejichž stonek dorůstá až 7 metrů.

V našich klimatických podmínkách se předpěstovává ve skleníku nebo na okenním parapetu - v březnu vysadíme semínka, nebo v květnu či červnu zakoupíme sazeničky a vysadíme. Předpěstované sazenice přesadíme do skleníku či fóliovníku. Pokud už nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven, na záhon. Rostlinám svědčí kompostem vyživené půdy a teplé, chráněné stanoviště. Snesou i stanoviště na přímém slunci. Nezapomeňte na oporu, kterou potřebují ke svému růstu, vhodná je síť pro okurky nebo konstrukce podobného typu.

Bez vody a dobré výživy nebudou rostliny dobře plodit, jsou na ně náročné. Vegetační doba je dost dlouhá, na chutnou zeleninu se můžete těšit až koncem srpna či září, plodí však až do zámrazu.

Květy ačokči jsou jednopohlavné, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti, barvou i tvarem připomínají cuketu. Plody vypadají jako lusk, dorůstají do délky 20 cm a uvnitř jsou duté. Plody jsou prý nejlahodnější, když měří pouhých 4 cm (je to podobné jako u cuket, u nichž je rovněž lepší sklízet malé, ještě nedorostlé plody), můžete je ale zpracovávat i v plné zralosti, před konzumací či nakládáním je však třeba odstranit velká černá semena. Z jedné rostliny lze postupně sklidit až 300 plodů.

Konzumují se jak syrové, tak i dušené nebo vařené, použití i příprava je podobná jako u paprik. Plody lze nakládat, např. do sladkokyselého nálevu – chutnají podobně jako okurky, či společně s okurkami, cibulkami a karotkou nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni třeba do zeleninových polévek. Syrové plody jsou výtečné v salátu i na obloženém chlebu. Plody lze také plnit nádivkou podobně jako papriky.  

Ačokča má příznivé účinky i na zdraví. Ačokča pomáhá při diabetu, vysoké hladině cholesterolu v krvi, vysokém krevním tlaku i při nachlazení. Využívá se při léčbě respiračních chorob a také jako prevence proti ateroskleróze. Listy mají protizánětlivé účinky a můžete je přiložit na drobná poranění. Odvar bez semínek se používá jako močopudný prostředek, zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla, šťáva léčí zánět ucha.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se