×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Je čas vysadit cibulky ladoňek, jsou nenáročné a pokvetou každé jaro

Ladoňky pochází z oblastí bývalého Ruska a Malé Asie. Snadno zplaňují a samy se rozrůstají. Jejich drobné modré květy poté zahradu ozdobí jako koberec. Dařit se jim bude na slunné louce, u paty skalky i v toulavém stínu pod stromy.

Ladoňkám (Scilla) se daří v propustné, ale humózní a zjara dostatečně vlhké půdě. Nesnáší přemokřené půdy, snadno potom uhnijí. Vláhu cibulky potřebují zejména v období růstu a květu. Když se poté v létě ztratí pod zem, sucho jim již nevadí.

Drobné cibulky vysazujeme v září až říjnu, 6-8 cm hluboko, do řídkých skupin. Cibulky se totiž potom rozmnoží. Dceřiné cibulky lze cíleně rozsazovat na nová místa. Sklízíme je poté, co rostlina zatáhne listy.
Ladoňky se dobře množí i semeny. Jejich výhodou je to, že jsou plně mrazuvzdorné, a tak je i přes zimu necháváme v půdě. Kvetou brzy z jara zvonkovitými květy uspořádanými do hroznů. Květy mohou být v odstínech modré, fialové, růžové, ale i bílé barvy. Listy jsou úzké, zelené a raší brzy na jaře. Rostliny dorůstají výšky 10–20 cm.

  • světle modrými kvítky již v březnu rozkvétá ladoňka Tubergenova (Scilla tubergeniana),
  • zářivě modré nebo bílé květy má ladoňka sibiřská (Scilla siberica), kvete v březnu a dubnu,
  • oblíbená je také ladoňka růžová (Scilla siberica)
  • méně známá je ladoňka příjemná (Scilla amoena),
  • ladoňka španělská (Scilla hispanica) vytváří na silných, 20 až 30 cm vysokých stoncích celou záplavu drobných zvonkovitých květů uspořádaných do pyramidového hroznu, trochu tím připomíná květenství hyacintu. Kvete od dubna do května, bíle, modře, fialově nebo růžově.
  • Podobné ladoňkám jsou ladoničky (Chionodoxa), i ty můžete vysazovat pod stromy, na později sečený trávník či květinovou louku nebo do skalek, mají podobné nároky na pěstování jako ladoňky.
  • Ladoník (Camassia), kvete v létě a je vyšší, než jmenované rostliny výše, jinak jsou jeho nároky opět stejné, snadno se množí, jen nesnáší přesazování.

Podobně jako krokusynarcisy či řebčíky kostkované lze ladoňky vysazovat do partií trávníku, který se neseče příliš časně (s prvním sečením je třeba počkat, až cibuloviny zatáhnou listy, jinak by se oslabily), nebo do květinové louky, kterou posečete až v červnu. Ve svěže zeleném trávníku jsou modré květy mnohem působivější, nežli na opečovávaném záhonu náročnějších cibulovin. Nevyžadují nic kromě výsadby, pak už se o sebe postarají samy.

Brzy kvetoucí ladoňky budou prospívat i pod stromy, které ještě nejsou olistěné a propustí dostatek světla a slunce. Vysadit se mohou tedy i do záhonů stínomilných trvalek, které rostou a kvetou pod stromy a keři v létě a na podzim.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se