×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Lilie – královny květin, které nelze na žádné zahradě přehlédnout

Jedny z celosvětově nejpěstovanějších květin jsou vedle růží lilie. Pěstují se jako okrasné květiny v zahradách, můžeme je pěstovat v nádobách, oblíbené jsou řezané do vázy. Dělí se do několika skupin, které mají různé nároky na pěstování. Mezi nejčastěji pěstované patří asijské, čínské a L.A. hybridy. A které se letos chystáte zasadit vy?

Cibule lilií před výsadbou zkontrolujeme. Nesmí být přeschlé, musí být zdravé a mít své vytrvalé kořeny. Před výsadbou je můžeme namořit fungicidem.

Sázíme je na slunné či lehce zastíněné místo. Nejlépe vyniknou ve skupinkách po 3–5 cibulích. Jsou vhodné jako doprovodné květiny okrasných keřů nebo trvalkových záhonů. Na jednom stanovišti vydrží 8–10 let. Potřebují-li přesadit, určitě to poznáte, jelikož přestanou kvést.
Půda by měla být propustná, obohacená kompostem nebo hnojivem, s neutrální nebo mírně kyselou reakcí. Těžší půdy vylehčíme přidáním písku, perlitu, rašeliny apod.

"Lilie nejlépe vyniknou ve skupinových výsadbách a můžete je zkusit originálně kombinovat s ostatními trvalkami nebo třeba okrasnými keři."

Cibule vysazujeme od konce září do konce října, případně brzy z jara (počátkem března). Špička cibule musí být nejméně 10 cm pod zemí. V lehčích půdách sázíme hlouběji, v těžších mělčeji. Rostliny jsou náchylné jak na přeschnutí, tak na trvalejší zamokření, takže je–li podloží špatně propustné, je nutná dobrá drenáž. V létě jim nesvědčí přehřátí půdy, proto jim spodní část přistíníme.


Lilie jsou většinou dobře mrazuvzdorné. Při pozdní výsadbě však nastýlkou z chvojí nebo listí nic nezkazíme. V době vegetace je důležitá dostatečná zálivka, ne však přemokření. Vyvarujme se zálivky na list a do květů. Aby bohatě kvetly, potřebují lilie dostatek živin v půdě nebo pravidelné hnojení. Hnojíme kompostem nebo běžnými dávkami průmyslových hnojiv jako je Cererit apod.

Škůdci lilie příliš nenapadají, může se však objevit chřestovníček liliový, jehož larvy okusují listy. Lze ho sebrat, nebo použít některý z insekticidů. Proti plísním na listech pomůžou fungicidy.
Roste-li lilie pokřiveně, je-li zakrnělá nebo objeví-li se žluté proužky na listech, pravděpodobně je napadena nějakou virózou, raději ji celou vyjmeme a spálíme.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se