×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

V prosinci lze ještě dokončit některé práce v zahradě

Pohledná jsou suchá stébla okrasných trav, jehličnany různých tvarů a s různými odstíny jehlic v barevné škále od světle zelené po modrosivou. Na větvích keřů s okrasnými plody, které často zůstávají dlouho do zimy, a jsou pak zářivými ozdobami zimních zahrad, rádi usednou ptáčci. I v prosinci tak může být zahrada krásná a plná barev, a stále je na ní co dělat.

Není-li zem promrzlá, můžete v prosinci vykopat jámy pro jarní výsadbu dřevin. Jámy budou na stromky dokonale připravené – „vyvětrané“.
Nenapadne-li sníh, který chrání rostliny před promrznutím, je třeba zkontrolovat a případně doplnit nastýlku, jako je sláma, chvojí a suché listí u choulostivějších rostlin.

  • Izolujeme i venkovní, trvale osazené nádoby. 
  • Napadne-li sněhu naopak hodně, zvláště pokud je mokrý a těžký, je třeba ho setřásat z mladých stromků, aby větve nepolámal. Jehličnany svažte před příchodem zimy do kuželů, keře, které by sníh mohl rozlomit, schovejte „pod přístřešky“.
  • Stromky chráníme proti okusu zvěří. 
  • I v zimě lze sklízet chutné ovoce (nejchutnější je právě až po přemrznutí), a to např. mišpule. 
  • V zimních měsících, můžete rychlit řeřichu, naťovou petržel a další bylinky, naťovou cibuli i čekankové puky. V kuchyni tak bude po ruce stále dostatek vitamínů. Některé vytrvalé zeleniny lze dokonce na záhonech pěstovat i v zimě.
  • Nezapomeňte utrhnout větévku ovocného stromu na svátek svaté Barbory, 4.12., a vložit ji do vázy, do Vánoc by měla v teple vykvést (nejvhodnější jsou větévky třešní a višní, včetně nádherné sakury, ale také mandloně, jabloně, kdoulovce či kaliny. 

Máte-li zasazené cibulky tulipánů, narcisů, krokusů, hyacintů, modřenců a dalších okrasných cibulovin pro rychlení, počátkem měsíce je můžete umístit na teplé a světlé místo, aby narašily a již kolem Vánoc vykvetly.
Nemrzne-li, dopřejte každému stromku či keři alespoň 10 litrů na jednu zálivku, aby se voda dostala do hlubších vrstev půdy, až ke kořenům. Suchem v zimě nejvíce trpí rododendrony a azalky a další neopadavé listnáče.

V prosinci je již čas na první výsev k předpěstování sazeniček, a to okrasných pelargonií (jejich růst je dlouhý, muškáty vykvétají až půl roku po výsevu). Výborný vedlejší efekt má rytí v zimních měsících – na světle se ocitnou v hloubi záhonů ukrytá vajíčka, kukly či přezimující larvy škůdců, zima a ptáci si s nimi rychle poradí. Máte-li v zahradě jezírko s rybkami, které se již uložily ke spánku, nesmíte nechat zamrznout hladinu, jinak vyčerpají kyslík a udusí se. Nejsou-li velké mrazy, můžete přeházet kompost.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se