×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kvetoucí pokojovky v bílé barvě, krásná dekorace, která navodí nejen vánoční atmosféru

Bílé květy nám nabídnou nejen tradiční bramboříky, schlumbergery – vánoční kaktusy, azalky a hvězdníky, patří sem také kamélie, gardénie a v bílé mohou být i poinsettie neboli vánoční hvězdy. Kvetoucí rostliny raději nekupujte ve dnech, když jsou mrazy (květy by mohl mráz poškodit).

Bramboříky
Po zakoupení necháme bramboříky (Cyclamen) nejprve zaklimatizovat v chladnější místnosti, aby neprodělaly tepelný šok, později je můžeme přemístit na jejich stálé stanoviště v bytě. Bramboříkům prospívá chladnější místo, kde se teplota pohybuje v rozmezí 13-18 °C.  Je-li brambořík na příliš teplém místě, žloutnou mu a opadávají listy. Zaléváme do misky (nikdy přímo na hlízu, to by způsobilo její hnilobu). Přebytečnou vodu však nenechte v misce nebo obalu stát, vždy ji co nejdříve vylijte.  Kvetoucím rostlinám přidáme do zálivkové vody jednou za čtrnáct dní tekuté hnojivo určené pro kvetoucí rostliny.  Pravidelně odstraňujeme odkvetlé stonky, a to tak, že je od hlízy odkroutíme, nikdy nestřiháme.

Vánoční kaktus
Rostliny nesmí stát nikdy v průvanu, s květináčem by se nemělo hýbat a je možné jej bez obav na zimu umístit na jižním okně. Změníme-li schlumbergerám světelné podmínky, jsou  vystaveny stresu a mohly by shodit všechny květy i poupata. Jsou vhodné pro místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C a nekolísá.

Azalky
Azalky (Rhododendron simsii), jsou díky obrovskému množství kvítků různých barev včetně bílé, doslova pastvou pro oči. Pocházejí z vysoko položených horských oblastí východní Asie, bylo by tedy chybou, postavit je ihned po zakoupení do vyhřáté místnosti, květy by rychle uvadly a opadaly. Teplota v místnosti by se měla pohybovat mezi 12-15 °C. Ideálním pro ni proto bude umístění spíše na světlé chodbě nebo kryté terase, zimní zahradě nebo na schodišti. Azalky často trpí vysycháním, vyhovuje jim spíše než vydatná zálivka, postavíte-li je na misku s oblázky, kam lijete vždy i vodu. Azalky mají v oblibě kyselou půdu, vápenitá tvrdá voda z kohoutku jim škodí.

Kamélie
Nezapomínejte, že kamélie (Camellia) nejsou pokojové rostliny, ačkoli tak často bývají označovány. Vykvétají od konce října a kvetou až do jara. Rostliny nesnáší průvan a změnu stanoviště. Při vyšších teplotách a při nižší vzdušné vlhkosti jejich poupata opadávají.

Hvězdník
Hvězdník (Hippeastrum), by při výzdobě vánočního interiéru živými květy neměl chybět. Obrovské květy vydrží opravdu dlouhou dobu, a to ať jsou pěstovány v květníku nebo umístěny ve váze jako řezané rostliny.

Gardenie
Lesklé tmavé listy této rostliny tvoří kontrast okouzlujícím velkým dekorativním květům, které vykvétají právě v zimě. Dalším bonusem, který nám gardenie (Gardenia)  mohou nabídnout, je jejich jasmínová vůně. Potřebují však vyšší vzdušnou vlhkost.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se