×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Citronečník trojlistý lze, i v našich podmínkách, pěstovat na zahradě po celý rok

Jeho krásné plody, zářivě žluté citrónky, nejsou sice jedlé, přesto má mnoho obdivovatelů. Jeho domovinou je severní a střední Čína a Korea. Díky své poměrné otužilosti může tedy růst i u nás, v nížinách i na teplých pahorkatinách. Řadíme ho mezi rostliny čeledi routovitých (Rutaceae).

Jde o hustý, neprostupně trnitý opadavý keř, který u nás dosahuje většinou výšky kolem tří metrů. Až výšky pěti metrů, tedy velikosti menšího stromu, může dorůst jen na chráněném a teplém místě. Tuhé trny dorůstají délky 2 až 4 cm. Od jiných citrusů se liší dělenými listy - jsou elipsovité, tmavě zelené, s křídlatým řapíkem, trojčetné, mají délku 3 až 6 cm a jsou aromatické hlavně při rozetření. Květy jsou vonné, velké 3 až 5 cm a objevují se v dubnu a v květnu, ještě před rašením listů. Plody mají průměr kolem čtyř centimetrů. Jsou sytě žluté až žlutooranžové barvy a jejich povrch je příjemně plstnatý. Jediným nedostatkem je to, že nejsou jedlé, mají nahořkle svíravou chuť a jsou plné semen.

Pro výsadbu citronečníku vybereme plně osluněné, před větrem chráněné stanoviště, nejlépe u jižní stěny. Půdu před výsadbou hluboce zpracujeme, měla by být výživná, spíše lehčí. Citronečník, stejně jako ostatní citrusy, vyžaduje půdy mírně kyselé (ve více zásadité nebo zasolené půdě trpí chlorózou (bledé až nažloutlé listy)). To zajistíme větším přídavkem neupravované rašeliny. Citronečníku vyhovuje dlouhé léto a teplý podzim, teprve v takových podmínkách dobře vyzrávají výhony a vybarvují se plody. Po několika letech na místě je již keř docela nenáročný. V předjaří lze občas větve mírně prořezat, aby se do keře dostávalo více slunce. V první polovině vegetace mu také prospívá zálivka stejně jako hnojení. Hnojiva musí být ovšem jen kyselá bezchlorová (síranové formy draselných a dusíkatých hnojiv, superfosfáty). Můžeme použít např. přípravky určené pro rododendrony, raději hnojíme vždy spíše méně než více. Mladým rostlinám věnujte větší pozornost při zazimování. Kořenový krček zasypte kompostem, okolo pak nahrabte listí a zajistěte ho netkanou textilií nebo chvojím, aby se nerozlétalo. Stejně lze obalit i celou mladou rostlinu, ale nepoužíváme fólii, pod kterou by se mohla hromadit vlhkost.

Citronečník roste hodně do šířky, proto mu zajistěte dostatek prostoru, od jiných rostlin i od cesty ho vysaďte ve vzdálenosti alespoň dva metry, vyloženě si říká o solitérní umístění. V drsnějších klimatických podmínkách je možné citronečník dlouhodoběji pěstovat ve velkých přenosných nádobách a na zimu ho stěhovat do bezmrazých prostor.

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se