×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Čekanka – zelenina s lehce nahořklou chutí

Jídelníček po celý rok oživí čekanka. Její pěstování není obtížné. Za syrova je výborná do salátů, dá se vařit i jen zlehka podusit. Tato odolná vytrvalá zelenina byla vyšlechtěna z planě rostoucích druhů.

Na venkovní záhon vyséváme semena až později na jaře (od května do června). Z dřívějších výsevů by měla čekanka tendenci k vybíhání do květu. Čekanka potřebuje úrodnou půdu – buď vyhnojenou pro předchozí plodinu, nebo pohnojenou před výsevem. Sázíme do řádků vzdálených 30 cm od sebe; 0,5 cm hluboko a vzešlé rostliny vyjednotíme na vzdálenost 25 cm. V případě suchého počasí je dostatečně zaléváme. Vyžadují pravidelné okopávání. V říjnu sklízíme kořeny vyrýváním. Kořeny necháme několik dní přikryté na záhoně. Poté jim odřežeme nať asi 3-4 cm nad hlavou, abychom nepoškodili srdéčko. Kořeny tenčí než 3 cm v průměru před uskladněním vyřadíme.

K rychlení jsou vhodné kořeny s hlavou v průměru okolo 4 cm, 25–30 cm dlouhé. Postranní výhonky odstraníme a kořeny zkrátíme aby byly stejně dlouhé. Uložíme je do chladné, bezmrazé místnosti, pod vrstvu zeminy. K rychlení lze takto připravené kořeny zasadit do nádoby s propustným, rašelinovým substrátem, nebo je svisle postavit těsně vedle sebe do kbelíku s vodou a přes držadlo připevnit černou neprůsvitnou fólii. Vodu o cca 18°C udržujeme ve dvou třetinách výšky nádoby.
Ke sklizni puky dorostou za 3–4 týdny. Postupným rychlením si čekanku můžeme dopřávat až do jara.

Čekankové puky je potřeba sníst co nejdříve, dokud jsou mladé a pevné. Před tím než začnou listy žloutnout a jejich okraje zelenat. Čekanku je možné dusit i zapékat, výborná je třeba restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně. Čekanka obsahuje vitaminy C, K a A a je bohatá na minerální látky. V pukách najdeme draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, sodík, mangan, zinek a měď, kyselinu listovou a množství vlákniny. Hořčiny podporují správnou činnost jater, žlučníku, močových cest a střev. Pro diabetiky je důležitý inulin, přírodní látka, která působí probioticky. Konzumace čekankových puků zbavuje střeva jedovatých látek a chrání před střevními chorobami. Účinně snižuje koncentraci tuků a cholesterolu v krvi.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se