×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Příjemná chuť, konejšivá vůně, voňavý čaj vám uleví – bylinky, které pomohou při trávicích obtížích

Bylina s prakticky univerzálním účinkem – heřmánek (Matricaria chamomilla)
Heřmánek obsahuje stovky účinných látek, mimo jiné dezinfikuje trávicí cesty, uvolňuje křeče, hojí záněty - je proto prospěšný jak při nadýmání a trávicích obtížích, tak při nachlazení. Ze lžičky květů na šálek vody připravíme nálev s jedinečnou vůní a zdravou chutí (pokud listy nebo květy před přípravou nálevu podrtíme nebo rozemneme, uvolní léčivé látky rychleji a lépe).

Fenykl (Foeniculum vulgare) a anýz (Pimpinella anisum) nejen pro miminka
Fenykl má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti), má i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání, žvýkání jeho semen zabraňuje páchnutí z úst, v trávicím traktu působí spasmolyticky. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost, působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu. Nejlepší je připravit z nich odvar. Semena podrtíme, nasypeme do studené vody, pomalu přivedeme k varu a povaříme 5-10 minut. Odměříme lžičku semen na šálek vody.

Meduňka (Melissa officinalis) a máta (Mentha)
Při trávicích těžkostech je máta se svou svěží vůní i chutí jedinečnou pomocnicí, urychlí trávení a uleví od nadýmání. Pomůže i při nachlazení, osvěží a provoní dech lépe než žvýkačka. Připravte si klasický nálev ze lžičky podrcených lístků na šálek vody. Podobnou službu udělá i meduňka, jen je jemnější, navíc uklidňuje a usnadní usínání. Pokud je pěstujete v květináči na parapetu, stačí ustřihnout pár výhonů, stejně účinné jsou však i sušené.

Zázvor (Zingiber officinale) nejen při nachlazení
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky, má nejen schopnost prohřát tělo a bojovat proti nachlazení, pomáhá i při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Pokud bychom to s popíjením pálivého nálevu přehnali, může nám žaludek naopak podráždit, pozor na to.  I ze lžičky strouhaného zázvoru na pořádný hrnek vody připravíme velmi silný nápoj - čím déle se bude luhovat, tím výraznější bude mít chuť.

Lékořice (Glycyrrhiza)
Lékořice je užívána nejen při zažívacích potížích, je balzámem na žaludek, který hojí a utišuje, dále tlumí křeče a působí proti nadýmání, při zácpě se užívá jako projímadlo, hodí se pro léčbu žaludečních a dvanácterníkových vředů, zánětu žaludku. Rozpouští močové kamínky a pomáhá při látkové výměně (metabolismu). Poslouží také při nachlazení, kdy pomáhá odkašlávat. Pozor pokud máte zvýšený krevní tlak. Ze sekaného kořene lékořice je nejúčinnější připravit odvar (počítáme lžičku na šálek vody), aniž by obsahoval cukr, je odvar překvapivě sladké chuti.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se