×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

První pomoc při bolestech v krku Vám poskytnou bylinky

Léčivé rostliny obsahují velmi účinné látky, které pomohou při nachlazení ulevit a napomoci uzdravení.

Druhy bohaté na dezinfekčně působící silice (potlačují množení bakterií i virů) jsou první skupinou léčivých rostlin, po nichž je dobré sáhnout při nachlazení provázeném bolestí v krku. Účinné je popíjení, inhalace i koupel.

Prvotřídním, přírodním prostředkem patřícím do této skupinky je šalvěj lékařská, a to právě díky svým silně antibakteriálním, a „antibioticky“ působícím silicím. Pomůže jak při lehkém škrábání v krku, tak uleví i při angíně. Popíjení nálevu ve větším množství potlačuje pocení, účinnější je použít silný nálev jako kloktadlo. Do hrnku vroucí vody nasypte celou lžíci bylinky a nechejte 15 minut louhovat. Kloktat lze podle potřeby, i několikrát za hodinu. Účinek znásobí rovněž dezinfekčně působící sůl. Lístky lze šalvěje je možné žvýkat i čerstvé. V zimě ji pěstujte v květináči, nejlépe na chladnějším, světlém místě, ani venku na zahradě však odolná šalvěj neztrácí všechny listy. Obsah léčivých silic je bez podpory sluníčka nižší, část však stále zůstává.

Již název další rostlinky napoví, že je vhodná k použití při angíně nebo zahlenění. Pro léčebné účely v případě bolení v krku se používají čerstvé listy angínovníku čínského. Listy se žvýkají. Pozor, angínovník je poměrně silný až mírně toxický, je proto nutné užívat ho přiměřeně, aby nezpůsobil alergickou reakci (žvýkat by se měl maximálně půl minuty, ne více než šestkrát denně).

Aromatické silice potírající infekce a působící desinfekčně, obsahuje také řepík lékařský, mateřídouška obecná, tymián obecný, dobromysl, oddenek zázvoru, i okvětní plátky růží a heřmánek. Ten je jednou z nejúčinnějších, a zároveň mírně působících rostlin, která je vhodná i pro děti. Můžete z nich rovněž připravit kloktadlo, ovšem blahodárné je i popíjení nálevu, který nejen že utiší bolest v krku, ale také usnadní dýchání.

Antibakteriální a antimykotické látky působící proti nachlazení, chřipce a dalším druhům bakterií mají v zásobě cibule i česnek. Při bolení v krku můžete vyzkoušet např. česnek s medem (česnek oloupejte, prolisujte, smíchejte s medem - stejný poměr medu jako česneku, užívá se 6x denně polévková lžíce).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se