×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kapusta není tak populární jako zelí, ale v prospěšnosti pro zdraví si s ním nezadá

Zvolíte-li vhodné odrůdy, můžete sklízet od května do ledna, v kuchyni má široké uplatnění, je velmi chutná, a neobyčejně zdravá.

Kapusta, podobně jako většina košťálovin, patří mezi dvouletky. V prvním roce pěstování rostlinám naroste listová část, v druhém roce květní stonek, na němž se později vytvoří semena.
Kapustě vyhovují vlhčí, středně těžké, hlinité a humózní, vyhnojené půdy. Ideální je její pěstování v první trati. Pěstujeme ji z přímého výsevu nebo z předpěstované sadby. Během vegetace rostlinám zajistíme včasné okopávání, závlahu, přihnojování a vhodnou ochranu proti chorobám a škůdcům

Nejranější odrůdy vyséváme v únoru do skleníku, na záhony je vysadíme v dubnu do sponu 40x50 cm. Na první sklizeň se můžete těšit v květnu nebo v červnu. 
Vegetační doba rané kapusty se pohybuje v rozmezí 50–70 dní, u letních a poloranných odrůd je to pak 100–120 dní a u odrůd podzimních 102–160 dní, ozimé odrůdy pak přibližně 240–250 dní.

  • Podzimní odrůdy vysazujeme na záhon do začátku července, na sklizeň je čas v srpnu nebo v září.
  • Ozimé odrůdy se vysazují do konce září a sklízet je lze až do ledna.

Ze škůdců kapustu nejčastěji napadají mšice, molice, dřepčíci, bělásek zelný, můra kapustová, plodomorka. Z ostatních chorob jsou nejnebezpečnější houbová onemocnění. Chcete-li úrodu ochránit před bělásky, zkuste kapustu vysázet mezi keříky rajčat, aroma rostlin motýla zaručeně odradí.

Stejně jako zelí, tak i kapusta velmi bohatá na vitamíny a minerální látky (obsahuje vitamin C, vitamíny skupiny B, karoten, vitamín E a K, kyselinu listovou, draslík, vápník, mangan, hořčík, železo, fosfor, selen, síru, fosfor, železo, jód, zinek, chróm a fluór).

Kapusta pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, ulevuje bolavému žaludku, zlepšuje funkci jater, vitamíny skupiny B se starají o zdraví nervové soustavy, díky karotenům jsou posilovány sliznice, jejich regenerace i bariérové funkce, snižuje cholesterol, podporuje imunitu, má protirakovinné účinky. Díky vysokému obsahu biotinu působí příznivě na stav pleti, pomáhá k silným zdravým nehtům, lesklým vlasům. Růžičková kapusta se doporučuje při odvodnění, tedy pokud trpíme otoky, dnou, revmatismem, společně s tím má i detoxikační účinky.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se