×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kukuřičné klasy z vlastní zahrady, budou lepší než ty kupované

Ač je to k neuvěření, není obtížné ji pěstovat. Klasy plné šťavnatých zrn se sklízejí dříve, než ztvrdnou. Lze je využít v kuchyni, kde poslouží jako výtečná a zdravá příloha.

Kukuřice setá se u nás poměrně hojně pěstuje na polích na zrno a píci, jednou z jejích forem je kukuřice cukrová (Zea mays). Jako kulturní plodina je kukuřice známá asi 2500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, zejména v Peru a v Bolívii, kde byla vyšlechtěna z planých rostlin. Do Evropy se dostala kolem 15. stol. Kukuřice cukrová je známa teprve od 18. století.

Osivo vyséváme od dubna do počátku května přímo na připravený záhon. Kukuřice nemá na půdu zvláštní nároky, potřebuje však slunné stanoviště. Pro dobrou úrodu je potřeba záhon v předjaří vyhnojit kompostem nebo hnojem (kbelík na metr čtvereční).
Kukuřice je mohutná rostlina, počítejte s tím, že k růstu potřebuje dostatek místa, pěstební spon by tedy měl být minimálně 40x40 cm. Semínka lze vysít po dvou s tím, že po vyklíčení je podle potřeby vyjednotíme, ponecháme vždy silnější rostlinu. Vývin mohutných klasů a šťavnatých semen podpoří v létě zálivka. Klasy sklízejte v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká, použít je ale možné i zralejší kukuřice. Z patnácti rostlin sklidíme asi 15 až 25 klasů (záleží to však na půdě a na počasí jaké v létě panuje).

Kukuřice je také velmi zdravá. Zrna mají neobvykle vysoký obsah vitaminu skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Ty jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu. Z minerálních látek jsou v zrnech zastoupeny hlavně draslík, vápník, železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Obsahuje též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Zdrojem energie je značný podíl cukru (glukózy).

Klasy konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle či grilované. Kukuřičná zrna jsou výtečnou přísadou do míchaných salátů, zeleninových příloh, směsí a polévek. Při vařeníkukuřice vcelku, odstraníme z palic listeny a vlákna, klasy uvaříme ve vodě, necháme je okapat a podáváme horké, nejlépe lehce posolené a potřené čerstvým máslem. Pochoutkou je i grilovaná kukuřice. Kukuřici nejprve uvaříme, necháme okapat, potřeme ji olivovým olejem a posypeme grilovacím kořením. Pak ji pozvolna opékáme za občasného obracení po dobu 20 minut.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se