×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Co potřebují kaktusy, aby prospívaly a kvetly?

Kaktusy jsou krásné, i když zrovna nekvetou, na péči jsou nenáročné. A objeví-li se na rostlince květ, propadne kouzlu jejich pěstování nejeden z nás.

Dužnatá těla kaktusů jsou dokonalou zásobárnou vody. Tvary můžou mít různé - koule, soudek, mohou se i rozvětvovat. Liší se i velikostí – od prcků sotva centimetr velkých, po ty, které váží i několik tun. Sluneční žár odráží porost stříbřitých chloupků, nebo jejich těla může chránit pokožka s vrstvičkou vosku. Ani trny nejsou na rostlině bezvýznamné, kondenzují vodu a chrání kaktus před spalujícím sluncem, navíc slouží i k obraně.

Pro pěstování kaktusů se osvědčily úzké, vysoké nádoby, jelikož kaktusy ve své vyprahlé domovině koření hluboko. Různým druhům kaktusů přizpůsobujeme i složení substrátu, závisí zejména na původu. Základem je křemičitý písek a pěstitelé přidávají listovku, drobné oblázky, drť z cihel, dřevěné uhlí – substrát musí být vždy propustný. Netroufáme-li si substrát namíchat sami, v obchodech lze zakoupit již hotový, vhodný pro kaktusy a sukulenty. Druhům, které pocházejí ze stepí, vyhovuje lehký písčitý substrát s mírně kyselou reakcí, pro horské a pouštní kaktusy je vhodný substrát neutrální. Kaktusy lze vypěstovat i ze semen nebo rozmnožovat vegetativně, neboť tvoří odnože.

Usychají-li Vám klasické pokojovky, s kaktusem Vám tento problém hrozit nebude, vadí mu spíše přemokření. Pozor však u kaktusů do dvou let věku, těm prospívá substrát spíše mírně vlhký. Jinak zálivku přizpůsobujeme podle typu kořenů kaktusu. Rostliny s tlustými řepovitými kořeny zaléváme teprve tehdy, když je substrát na povrchu vyschlý - obvykle jednou týdně, druhy se slabými a rozvětvenými kořeny mají v sezóně rády mírnou, ale rovnoměrnou a pravidelnější zálivku (podmínkou je ovšem propustný substrát, k přemokření dojít nesmí). Nejvíce vody potřebují kaktusy na jaře a počátkem léta, kdy rostou. Na konci léta se napájí méně a v zimě vůbec. Nejvhodnější vodou na zálivku je dešťovka, tvrdá voda kaktusům neprospívá. Pokud chcete kaktusy trochu přihnojit, pak jen velmi mírně a nejpozději do druhé poloviny léta, nikoli na podzim.

V létě kaktusům dopřejte letnění, za teplých slunných dnů snesou i přímé slunce. Čerstvý vzduch, na chráněném místě na zahradě nebo alespoň v okně jim prospěje.

Aby byly kaktusy stále v dobré kondici a pěkně kvetly, potřebují přezimování při nižší teplotě (obvykle 8–15 °C), sušším vzduchu, v klidu a bez zálivky.

Kaktusy jsou téměř nezničitelné, v lecčems se přizpůsobí, nesvědčí jim však prudké střídání teplot a vlhkosti, průvan ani nedostatek čerstvého vzduchu, a to nejen v zimě.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se