×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na výsadbu jarních cibulovin je již pozdě, ale na ty letní, máte ještě chvilku času

Podmínkou úspěšného pěstování cibulovin je vysazování kvalitních, zdravých cibulí a hlíz. Již při nákupu kontrolujeme, zda nejsou poškozené, nahnilé nebo vyschlé a zda jsou pevné a celistvé.

Pro výsadbu většiny druhů je ideálním termínem přelom dubna a května, při příznivém počasí lze některé druhy vysazovat již v březnu.
Např. lilie můžete sázet i dříve, ale pozor u begonií, jsou citlivější k pozdním jarním mrazíkům, a tak s jejich výsadbou příliš nespěchejte.
Pro hloubku výsadby platí léty prověřené pravidlo, měla by odpovídat přibližně dvojnásobku výšky cibule. V lehkých suchých půdách vysazujte hlouběji, v těžkých půdách stačí cibulky umístit naopak o něco mělčeji. Na charakter půdy nejsou cibulnaté a hlíznaté rostliny příliš náročné. Jsou schopny s úspěchem růst téměř ve všech zahradních půdách. Většina těchto cibulovin potřebuje dostatečně slunné stanoviště, s výjimkou begonií, ty mají rády přistínění a lze je s úspěchem pěstovat i na severní straně domu.
Hlízy a cibuloviny je možné vysadit i do přenosných nádob a těšit se z jejich krásy a pestrosti barev i na terasách a balkonech. Při výsadbě si můžete pomoci sazečem cibulovin a sázecími košíky, které mají po stranách otvory pro prorůstání kořenů (na podzim usnadní vyjímání hlíz a cibulí z půdy a ochrání je před škůdci).

Lilie

Do těžkých půd předem zapracujeme drenáž, jsou totiž náchylné na přemokření a uhynuly by. Ideální je vysadit je do skupin po třech až pěti, jsou vhodným doplňkem k trvalkám nebo letničkám, trávám a kapradinám.

Dosny (kany)

Předpěstované rostliny v květnu, když už nebudou hrozit mrazy, vysadíme do záhonů nebo do větších nádob a přeneseme na konečné stanoviště. Dopřejte jim propustnou, výživnou půdu (např. kvalitní kompost s pískem 3:1) a dostatek vláhy, pokud je suché a teplé počasí, měli bychom je zalévat každý den.

Jiřiny

Vysazujeme je začátkem května, na přízemní mrazíky jsou citlivé zejména jejich výhony nad zemí, kterým trvá ale minimálně 10 dní, než se objeví. Důležitá je dostatečná zálivka v době vegetace. Do jámy můžeme před výsadbou přidat kompost nebo chlévský hnůj.

Begonie

Pokud jste si uchovali hlízy z loňského roku, necháme je narašit ve vlhkém substrátu, při teplotě okolo 20 °C a přiměřené vlhkosti (světlo není při rašení nezbytně nutné, rostliny na ně dáme, až když se objeví mladé výhonky). Dostatek světla rostlinám poskytneme po vyrašení výhonů - při  jeho nedostatku výhonky vytahují a rostliny jsou náchylnější k chorobám. Begónie jsou teplomilné, a tak s jejich vysazováním ven není radno spěchat, aby je nepoškodily pozdní mrazíky. Substrát by měl být mírně kyselý, zeminu se snažíme udržovat stejnoměrně vlhkou, ale ne přemokřenou.

Mečíky

Jinak také gladioly, vysazujeme koncem dubna nebo počátkem května do řádků vzdálených cca 30 cm od sebe, hlízy pak asi 10 cm od sebe. Hlízám před výsadbou opatrně odstraníme slupky, pozor dáváme na klíček a rašící kořínky. Aby se rostliny v létě nevyvracely, sázíme větší hlízy 10 cm hluboko, střední hlízy asi 7 – 10 cm hluboko.

Montbrécie

Stavbou květu připomínají drobné mečíky. Stanoviště jim vybereme teplé a slunné, sázíme je asi 6 cm hluboko do propustné, lehčí půdy. Škodí jim zimní vlhko, na podzim je proto lepší je ze země vyjmout a znovu na jaře vysadit.

Pokud byste si nevěděli s hloubkou výsadby cibulovin rady, stačí využít našeho obrazového rádce :)

 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se