×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Mangold lze pěstovat i v okrasné zahradě, jeho stonky hýří barvami

V kuchyni má mnohostranné využití, navíc je zeleninou vytrvalou a listy lze sklízet po více sezón. Jeho barevné variety působí v záhonu velmi dekorativním dojmem.

Mangold (Beta vulgaris) je příbuzný řepě a špenátu, jelikož jeho listy je možné upravit stejně jako tato zelenina. Atraktivní jsou odrůdy s tmavě zelenými čepelemi listů v kontrastu se zářivě červenými řapíky a žilkováním např. odrůda ´Rhubarb´, s řapíky bílými ´White Silver´ či ´Luccullus´, s řapíky žlutými ´Yellow´ nebo ´Giallo´ či pestrobarevnými - bělavými, žlutými, růžovými i fialovými (´Bright Lights´). Jsou vyšlechtěny i variety, jejichž celé listy jsou zbarveny purpurově či fialově.

Na půdu není mangold náročný, je-li však příliš písčitá, vylepšete ji vrstvou dobře vyzrálého kompostu. Semena vyséváme přímo na záhon v dubnu a květnu pro sklizeň v průběhu léta, nebo v druhé polovině léta pro sklizeň podzimní a jarní. I rostliny z jarních výsevů  však mohou přezimovat. Semena vyséváme do řádků s rozestupem 30–60 cm a vzcházející rostlinky vyjednotíme tak, aby byly 15–30 cm od sebe. V létě potřebují rostliny dostatek vláhy, prospívá jim mulčování. Stonky s poupaty odstraníme ihned, jakmile se objeví. Přezimující rostliny je vhodné v holomrazech překrýt bílou netkanou textilií.

Nejchutnější jsou mladé listy do 25 cm délky. Sklízejí se odřezáváním, přičemž rostlina stále vytrvává. Lze odřezávat jednotlivé listy, vždy z vnější strany nebo je sklidit všechny najednou, ale musí se odříznout nejméně 5 cm nad zemí, aby rostlina znovu obrazila. Aby bylo možné listy sklízet po celou sezónu, potřebuje mangold přihnojování dusíkatým či plným hnojivem – můžete vyzkoušet například rostlinné jíchy (výluhy).

Ze škůdců si na mangoldu rádi pochutnávají slimáci. Skvrny a nepravidelné čáry na listech mohou způsobit larvy květilky řepné. Přikryjete-li však rostliny na počátku sezóny netkanou textilií, muška do nich vajíčka nebude moci naklást. Poškozené listy ihned odstraňujeme. Předčasné vybíhání do květu a bílé fleky na listech bývají způsobeny nedostatkem vláhy v horkých dnech.

Do salátů jsou výtečné mladé křehké listy mangoldu, čepele starších, větších listů lze zpracovat jako špenát. Řapíky je vhodné používat zvlášť, jsou výtečné dušené, smažené i vařené v páře. Barevné variety stonků působí v pokrmech velmi ozdobně.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se