×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kopr lze pěstovat jak na záhonku, tak i v květináči na parapetu nebo balkoně

Dodá chuť mnoha rozmanitým pokrmům, je výtečným kořením i léčivkou. Sušený však není takový - ztrácí sílu, na zimu je lepší ho zamrazit. V bylinkové zahrádce by neměl určitě chybět. Jakmile jednou tuto nenáročnou letničku vysadíte, bude se množit samovýsevem. Pěstovat se dá dokonce i v nádobě na balkóně. Využijete jak vonnou nať, tak i semena.

Kopr vonný patří do čeledi okoličnatých a je velmi oblíbenou aromatickou rostlinou, kterou odjakživa využívá nejen evropská, ale i indická kuchyně a medicína. Cenný byl již ve starověkém Egyptě.
Využití nemusí mít jen v kuchyni, prospívá také zdraví, využít jej můžete i pro přípravu přírodní domácí kosmetiky. Žluté květy lákají včely a motýly a na záhonech i v nádobách působí velmi esteticky.

Kopr se pěstuje jako jednoletka, které se nejlépe daří v propustné půdě, musí mít ale dostatečnou zálivku. Silné aroma podpoří dostatek slunečních paprsků, stanoviště vybereme tedy slunné. Vyšší odrůdy kopru (jsou i přes metr vysoké) potřebují závětrné místo, nebo oporu, lodyhy jsou poměrně křehké a vítr by je polámal. Především pro sklizeň mladých listů lze kopr pěstovat i na terase či okenním parapetu. Pro sklizeň semen seřízneme celý okolík v době dozrávání a necháme je zavěšené hlavou dolů dosušit (semena sama vypadají na podložku umístěnou pod ně, nebo přímo do papírového sáčku, který zavěsíme pod rostliny). Kopr nevyséváme do blízkosti fenyklu. Snadno se kříží a vznikají tak nekvalitní rostliny.

Kopr využijeme nejen při zavařování okurek a do koprové omáčky. Hodí se na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či brambor, saláty, kuře. Přidává se, podobně jako estragon, až na konci tepelné úpravy, aby lístky neztratily chuť, vůni, ani s ní se pojící prospěšné látky. Využijeme i zralá semena kopru – ta napomáhají při trávicích obtížích a mají příznivý vliv na růst vlasů i nehtů. Kromě již zmíněného nakládání okurek, je můžeme použít do žitného chleba nebo na přípravu léčivého čaje. Působí podobně blahodárně, jako fenykl či anýz. Kromě léčivých vonných silic obsahují semena také velký podíl minerálních látek, například vápník a fosfor. Žvýkáním semen osvěžíte dech.

Náš tip:
Posilující koprová koupel pro vlasy a nehty - mírně podrcená koprová semena (asi jednu polévkovou lžíci) přelijeme šálkem vroucí vody, necháme několik hodin louhovat a poté přecedíme. Nálevem lze oplachovat vlasy, nebo v mírně vlažném deset minut koupat ruce či konečky prstů.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se