×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Plánujete bylinkový záhon?

Teplé počasí posledních dní přeje zejména práci na zahrádce. Navíc je květen ideálním měsícem pro výsadbu bylinek, tak se do toho pusťte. Přichystáním vhodného místa se můžete pustit do tvoření voňavé a léčivé oázy.

Většina bylinek potřebuje dostatek slunce, jsou potom aromatičtější, vyberte proto místo, na které paprsky dopadají co nejdéle, pokud možno chráněné před větrem (pomoci může nízký živý plůtek, plůtek z proutí, nebo třeba bariéra z vyšších, odolných bylinek, jako je levandule, šalvěj či šanta). Půda musí být propustná, je-li těžká, vylehčete ji pískem či drobným štěrkem, vyplatí se také využití vyvýšených záhonů, spirál či vysazení bylinek do skalky. Vhodným mulčem jsou oblázky, štěrk či kačírek, které akumulují teplo. Bylinky nevyžadují hnojení, na živiny nejsou náročné (dusíkaté hnojení spíše snižuje jejich aroma), vyhovuje jim ovšem vápník a například dřevěný popel.

Máta
Oblíbená bylinka s pronikavou, osvěžující vůní. Výtečná je nejen do proslulého koktejlu. Jako jedna z mála bylinek má však ráda dostatek vláhy a humózní půdu. Osazujete-li bylinkovou spirálu nebo skalku, bude jí svědčit vlhčí místo u paty, může být i zastíněné. Pěstovat lze mnoho kultivarů.

Šalvěj lékařská 
Tvoří až metr vysoké keříky - se stříbrošedými, hořkými, voňavými a léčivými listy a modrým květenstvím. Je vyšlechtěno více kultivarů, včetně okrasných variet se žlutě žíhanými, růžově a bíle skvrnitými, či fialovými listy.

Levandule
Podle druhu a kultivaru mohou být keříky jen 20, ale i 60 cm vysoké. Pro udržení pěkného, kompaktního vzhledu je třeba všechny levandule na jaře seřezávat - ale pouze nové výhony, nikdy až na staré dřevo, které obráží špatně.

Tymián
Rostlina tvoří dřevnaté keříky podobně jako levandule a šalvěj a má i podobné nároky na půdu a slunce, nesnáší přemokření. Pokud tymián nesklízíte postupně, je třeba výhony na jaře zkrátit, aby se nevyholovaly - nikdy však až na staré dřevo, které již neobrazí.

Meduňka
Stejně jako máta, má také meduňka ráda dostatek vláhy, ale půda musí být zároveň propustná. Přežije však i sucho, roste na slunci i ve stínu – je velmi nenáročná. Rostliny tvoří až 80 cm vysoké trsy, které lze pravidelnou sklizní (na jaře i v létě) udržet pěkně kompaktní.

Rozmarýn
Pozor, v našich podmínkách není rozmarýn mrazuvzdorný, pěstovat ho v záhonu na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší proto je ho pěstovat v nádobách jako přenosnou rostlinu. Na zimu rozmarýn umístíme na světlém (je stálezelená), ale bezmrazém místě. Pěstují se také poléhavé odrůdy, které mohou splývat z nádob, nejlépe závěsných košů, nebo naopak šplhat po opoře. Nádoba musí mít dobrou drenáž a substrát dokonale propustný. Krásné, kompaktní keříky udržíte pravidelným zaštipováním.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se