×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Výsevy zeleniny v dubnu

Níže uvádíme několik příkladů zeleniny, které lze pěstovat i z přímých výsevů - nemusíte čekat až do zmrzlých. Klasikou je např. mrkev, kořenová petržel, ředkvičky, ale zkusit můžete i jiné druhy.

Brambory
Na kompostem obohacený, nakypřený záhon lze do prohřáté půdy již vysazovat brambory.

Brokolice
Budete-li brokolici, a stejně tak i květák teprve vysévat, semena nechte den či dva máčet ve vlažné vodě, aby klíčila rychleji. Vysazují se již i sazenice, záhony však překryjte netkanou bílou textilií. Květák i brokolici je třeba pro dobrou sklizeň dostatečně zalévat a hnojit (použít můžete například kopřivovou jíchu).

Cuketa
Pro předpěstování sazenic ve skleníku nebo v pařeništi, ale i doma, můžeme vysévat semena cuket a dýní. Ideální je namočit semena před výsevem ve vodě, v mléce nebo heřmánkovém čaji.

Čekanka
Salátovou čekanku (radicchio) i čekanku určenou k zimnímu rychlení puků již můžeme v teplejších oblastech vysévat na záhony. Tam, kde je chladněji raději předpěstováváme ve skleníku, pařeništi nebo za oknem a vysadíme až v květnu.

Kapusta
Stejně jako u čekanky můžeme hlávkovou i růžičkovou kapustu vysévat v teplejších oblastech na záhony, v chladnějších oblastech raději předpěstováváme a vysadíme až po zmrzlých.

Kedlubna
Jestliže budete kedlubny teprve vysévat, klíčení uspíšíte máčením semen ve vlažné vodě. Po vysetí nenechte klíčící semena zaschnout. Semena klíčí ideálně při teplotě 18-20 °C, sazenice poté prospívají při teplotě 12-16 °C. V teplejších oblastech je tedy můžete již vysazovat ven.

Pór
Předpěstované sazeničky letních odrůd póru vysazujeme na záhony pod bílou netkanou textilii, která je ochrání před vrtalkou pórkovou a pomáhá udržet příznivé mikroklima. Zimní pór vyséváme pro předpěstování sazenic.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se