×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Černucha, rychle rostoucí letnička, která ozdobí zahradu i po odkvětu

Působí půvabně a křehce a vykvetou již za dva měsíce poté, co je vysejete. Vysít je tak můžete nejen časně zjara, ale i později. Po usušení jsou vhodné i do suchých vazeb, křehké měchýřky, zprvu zelené, později bělavé a narůžovělé, jsou pohledné i po zaschnutí.

Větvená lodyha černuchy damašské (Nigella damascena) nese jemně zpeřené lístky a půvabné květy v rozmanitých odstínech růžové, blankytné a modré. Květy jsou „uzavřené“ nitkovitými listeny, díky čemuž je černucha nazývána např. nevěstou v závoji. Jde o 30-50 cm vysokou letničku. V mnoha druzích rostou černuchy planě i na jihu Evropy.

Množí se samovýsevem, pokud tedy rostliny neostřiháte, černucha se postará o bezpracné krášlení zahrady. Chcete-li však sklidit černuchu pro dekoraci, ustříhněte stonky s plody již před dozráním a dosušte – zachovají si svou narůžovělou barvu.

A jak na její pěstování?
Semena černuchy vyséváme v průběhu března a dubna přímo na záhon. Poslední výsevy můžete udělat ještě v květnu i červnu, rostliny díky tomu pokvetou po celou sezónu. Vykvétají velmi brzy - cca 10 týdnů po výsevu. Rostlinám ponecháme prostor 10-20 cm, protože se bohatě větví a kvetou. Černucha bude nejlépe prospívat v propustné zahradní zemině, dobře snáší sucho a svědčí jim slunce a teplo. Pozor - vadí jim přemokření. Protože mají dlouhý, kůlovitý kořen nemají rády přesazování a pokud se o něj pokusíte, většinou ho nepřežijí.

Vysazujeme ji do letničkových záhonů, zaplní mezery mezi trvalkami, vynikne např. v kombinaci s máky a iberkami

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se