×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na výsev rajčat je již pozdě, co vám nabídnou v zahradnických centrech a jakou zvolit odrůdu?

Domácí rajčata lze vypěstovat jak na zahradě, tak i na balkóně, budou mít nesrovnatelně lepší chuť než ty z obchodů. Na vypěstování sazenic ze semen je však již pozdě. V zahradnických centrech takový výběr jako v nabídce semen nebude, ale určitě si vyberete. Co byste měli vědět?

Zásadní je vědět, zda jde o odrůdu keříkovou nebo tyčkovou. Je to velmi důležitý údaj, který by vás měl při nákupu sazenic zajímat a měli byste ho brát v patrnost.

Odrůd tyčkových se pěstují se častěji a je na výběr z více druhů. Rostou do výšky, pokud je necháte, může to být i přes dva metry, vyžadují oporu, ale zaberou méně místa do šíře. Po celé vegetační období je nutné vylamovat jim postranní výhony – zálistky. Aby se rostliny nevětvily (plodí především na hlavním výhonu, tvorbou postranních by se rostlina zbytečně vyčerpávala) a také nezahušťovaly (vylamováním udržíte rostlinu vzdušnou a méně náchylnou k napadení houbovými chorobami). Jednoduše také odstraníte spodní listy, které vlhnou od substrátu, nebo ty, na kterých se objevily první známky napadení.

Rostlinky sázíme optimálně do sponu po 40 cm. Do země nejprve zatlučeme dřevěné kolíky nebo dlouhé kovové tyčky, které budou sloužit, jako pevná opora, ke které budeme rajčata později vyvazovat. Vyhloubíme jamky (pokud je zemina příliš suchá, je vhodné je prolít vodou) a vkládáme do nich sazenice. Kořenový bal pokládáme mírně „naležato“, větší část stonku tak zahrneme hlínou. Pozor potom na následné okopávání, můžete poničit kořeny. Nakonec sazenice přivážeme k opoře a důkladně zalijeme odstátou vodou. Vrchol rostliny je nutné včas zaštípnout (přibližně na konci srpna či začátkem září), v opačném případě roste rostlina dál a dál na úkor plodů, které nestihnou dozrát.

Keříčkové typy jsou nižší, potřebují však i prostor pro růst do šíře (dle odrůdy vyrůstají nejvýše metr do výšky, některé balkónové jsou ještě nižší). Postranní výhony se nevylamují, na nich rostlina nejvíce plodí. Keříčková rajčata jsou ideální pro pěstování v nádobách na balkóny a terasy, zejména pokud na ně neprší. Při deštivém počasí se totiž hůře chrání proti houbovým chorobám, nežli typy tyčkové.

Pěstování
Rajčata nejsou na pěstování náročná - musíme je však pravidelně zalévat, přivazovat a u tyčkových odrůd vyštípávat boční výhony. Na přihnojování je vhodné zpočátku používat KRISTALON - Start, v pozdější fázi pak KRISTALON - Plod a květ, nebo můžete zkusit třeba kopřivovou jíchu. Pěstujete-li rajčata ve skleníku, listy by se neměli dotýkat skla, mohou se spálit (to samé, platí i u fóliovníku, ale nestává se to tak často).

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se