×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vysoké stvoly kvetoucích trvalek zahradu zkrášlí

Vysoké stvoly kvetoucích trvalek zaplní mezeru mezi nizoučkými bylinami a stromovým patrem, dodají patřičnou hloubku a zabarvení leckterým záhonům.

Pár tipů na jejich pěstování:

  • rostliny vysazujeme většinou jako malé sazeničky, což může svádět k jejich špatnému umístění. Je nutné počítat s tím, že se časem rozrostou do velkých trsů (jak by jinak uživily svá vysoká rozměrná květenství). Leckdy jimi vyplníme úzké mezery, či je nacpeme těsně vedle plotu, kde se jim rozhodně nebude dařit a vlastní vinou tak přijdeme o tu nádhernou záplavu květů.
  • vysokým květenstvím je někdy potřebné poskytnout oporu.
  • optimální pro jejich umístění jsou volnější prostorné zahrady nebo přechod mezi trávníkem a vysokými stromy (obdivovatel od nich musí mít patřičný odstup).
  • před výsadbou stanoviště zásobte velkým množstvím živin, jelikož na těchto místech porostou po dlouhou dobu. Vykopeme dostatečně hlubokou jámu a naplníme ji dobrou humózní zeminou smíchanou s vyzrálým kompostem.
  • pozor - některé kvetoucí trvalkové krásky mohou být jedovaté nebo například způsobovat alergii. V případě, že máte malé děti, si pak raději takové druhy nepořizujte.
  • při správném výběru lze trvalkami pokrýt i velké plochy, těžko jinak přístupné a nevyhovující jiným rostlinám, díky jejich snadnému rozrůstání.

K nejznámějším vysokým trvalkám patří stračka zahradní (Delphinium cultorum), pořídíte ji hned v několika barvách: bílé, růžové nebo s barevnými oky či v jemné lila barvě. Jste-li fandy růžové až fialové barvy, může vás oslovit šuškarda klasnatá (Liatris spicata), jinak se jí říká také shorakvět. Rozměrným a pevným květenstvím broskvové barvy se pyšní Rodgersie pinata, český název nemáme pro Physostegii, na kráse jí to ovšem neubírá. Na pokrytí velké plochy je ideální vždyť vlčí bob (Lupinus polyphyllus), jeho různobarevná květenství dovedou ozdobit i jinak těžko využitelnou stráň. Kvete v růžové, modrofialové anebo i v bílé barvě. K  dalším takovým můžeme zařadit mohutný liliochvostec (Eremurus hybr.), poetičtěji jej nazýváme Kleopatřina jehla. Skvěle se budou vyjímat a barevně odrážet od syté zeleně jehličin bílé čechravy (Astilbe) a udatny lesní (Aruncus sylvestris). Ladné zvonky nebo náprstník velkokvětý (Digitalis grandiflora) vyniknou třeba v záhonu nižších letniček.

Ať už si vyberete jakoukoliv trvalku, dopřejte jí prostor, aby se mohla plně rozvinout a do detailu se ukázat krása jejich zajímavě tvarovaných, robustních listů či síla vysokého květenství.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se