×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si cukrový meloun. I na české zahradě je to možné.

Léta jsou stále teplejší, zkuste si vypěstovat vlastní cukrové melouny. Jsou sladké, šťavnaté a aromatické a vypěstovat se dají i na českých zahradách.

Pěstování cukrových melounů není v našich zahradách časté, mezi zahrádkáři jsou stále oblíbenější vodní melouny. Ty však vyžadují teplo a pravidelnou péči, přesto se zralých plodů nemusíte v tuzemských podmínkách vždy dočkat. Pěstování cukrových melounů je však jen o málo náročnější než u okurek nakládaček.

Melouny se dělí do mnoha skupin, každá oblast tropů a subtropů pěstuje své místní a oblíbené odrůdy – kantalupy, honeydew, canary, casaba, Piel de Sapo, charentais…. Plody můžou být kulaté nebo mít protáhlý tvar, některé jsou velké jen jako vejce, jiné váží i několik kilogramů, povrch může být hladký, ale také žebernatý, rýhovaný nebo hustě síťovaný, a stejně tak se liší barva sladké dužniny uvnitř – bývá zelená, bílá, nažloutlá či oranžová.

Cukrový meloun (Cucumis melo L.) řadíme do čeledi tykvovitých, je příbuzný s okurkami a tykvemi. Původem je z Přední Asie (Iránu a Turecka), dnes je ale rozšířen téměř ve všech teplých oblastech. Jedná se o liánu - může se přichytit svými úponky k opoře, většinou se ale pěstuje na zemi, podobně jako okurky nakládačky.

Jak na jejich pěstování?

  • Do našich klimatických podmínek volte raději rané odrůdy (Ananas, Solartur, Halona F1, Charentais, Emir F1, Model, Exelor F1, Petit Gris de Rennes, Rich Sweetness), které mají největší šanci dobře dozrát. 
  • Předpěstujte si vlastní sazenice - trvá to přibližně šest týdnů, vyséváme je tedy v první polovině dubna. Vhodné je použití agroperlitu nebo výsevního substrátu, později je opatrně přepikýrujte do květináčků, nebo je vysazujte přímo do sadbovačů
  • Potřebují dostatek živin (meloun přihnojte chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem) a plně osluněné stanoviště. 
  • Na stanoviště je vysazujte až v druhé polovině května, při výsadbě pod melouny můžete položit černou netkanou textilii. 
  • Sázejte do sponu 130 x 50 až 60 centimetrů. Rostliny se rychle rozrůstají, budou-li příliš blízko u sebe, porost se zahustí, sníží se výnos a také bude problematická sklizeň.
  • Lze pěstovat i v pařeništi, fóliovníku či skleníku, v době kvetení však zajistěte přístup opylovačům. 
  • Při případném výskytu škůdců (molic nebo svilušek) ihned zasáhněte, meloun není odolný ani k plísni okurkové, pokud ji na listech objevíte, zvolte stejný postřik jako na okurky. 
  • Sklízejte až plně vyzrálé plody - poznáte to například podle vůně i změny barvy slupky, orientovat byste se měli hlavně podle stopky. Zralý cukrový meloun netrháte, jednoduše vám zůstane v ruce, stopka se totiž při dozrání začíná sama oddělovat.
"
Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se