×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Nemáte skalku a chcete pěstovat skalničky? I bez skalky je to možné.

Skalniček se vzdávat nemusíte, ani když na skalku nemáte místo, zahrada nemá správnou polohu, či ji z nějakého dalšího důvodu mít nemůžete. Dařit se jim bude jak v kamenných zídkách, ve štěrkové zahrádce, tak i ve vyvýšených či suťových záhonech. Kobercovitě rostoucí skalničky pěkně vypadají ve spárách mezi dlažebními kameny či na okrajích smíšených záhonů, nebo v kamenných a betonových korytech.

Do suchých kamenných zídek, které umějí vyřešit problémy s nerovným terénem a většinou slouží k podpírání prudšího svahu, vyplňujeme mezery mezi kameny výsadbovou směsí. V mezerách můžeme pěstovat tzv. spárové rostliny, kam patří například Lewisia, Cymbalaria muralis, Pratia pedunculata, Saxifraga longifolia, Ramonda, Haberlea Alyssum, Phlox, Thymus, do stínu Arabis, Campanula a netřesky, ve stínu se bude dařit také některým kapradinám a rozchodníkům

Výška vyvýšeného záhonu se pohybuje od 30 do 80 cm, vybudujeme jej snadno. Vyjde levněji než skalka, zabere méně místa a skalniček se na něj vejde podobně tolik, jako na skalku. Pěstovat zde můžete například devaterník (Helianthemum), tařičku (Aubrietia), hvozdík (Dianthus), ale poroste zde většina rostlin. Před stavbou zvýšeného záhonu odstraňte vytrvalé plevele. Rostlinám zde neprospívá použití větších kamenů.

Pokud se Vám kolem domu nahromadila kamenná suť, např. po stavbě, bylo by škoda ji nevyužít. Kameny prosypeme směsí (1 díl zahradní zeminy, 1 díl rašeliny a 3 díly štěrku), na to 5-ti cm vrstvu štěrku a navrch suťovou směs. V suťových záhonech se dobře daří rostlinám, jako jsou např. Onosma alboresea, Diantus alpinus, Campanula cochleariifolia, Edraianthus gtraminifolius, Phlos subulata, Morisia monanthos a dalším.  Štěrkový nebo suťový záhon mohou také po celý rok zdobit svými rozložitými kopečky nebo růžicemi stále zelené rostliny - např. zelené ostřice (Carex flagellifera), pryšec mandloňový (Euphorbia amygdaloides „Rubra“), sedoulek (Ophiopogon planiscapus „Nigrescens“), kostřava sivá (Festuca glauca), rozchodník prudký (Sedum acre), netřesk střešní (Sempervivum tectorum), čistec (Stachys byzantia). Vzhled suťového záhonu vylepšíte zapuštěním menších kamenů kolem rostlin.

Skalničkami můžete oživovat i jednotvárné plochy a pěstovat je ve spárách mezi dlažbou. Některé druhy, jako např. Thymus a Acaena, snesou dokonce pravidelné sešlapávání. Podél slunné cesty, do štěrbin, lze vysadit suchomilné skalničky a trvalky, např. rozchodníky (Sedum), zvonky (Campanula), tařičky (Aubrieta), floxy (Phlox subulata), mydlice (Saponaria), lomikameny (Saxifraga), koniklece (Pulsatilla), hvozdíky (Dianthus) a tařice (Alyssum), v polostínu a stínu bude dařit kapradinám (Asplenium trichomanes).

Při pěstování skalniček v korytech či kamenných nádobách, oceníme zejména výhodu dobré přístupnosti k rostlinám. V nádobách můžete navíc pěstovat skalničky třeba i na balkoně nebo terase. Pozor musíte dát jen na případné přemokření, čemuž předejte, pokud se postaráte o dobrou drenáž. Do nádob vysaďte např. Anchusa caespitosa, Potentilla nitida, Sedum Sempervivum, Dianthus Iris, Acantholimon, Ajuga, Saxifraga, Iberis sempervirens a mnoho dalších.

"
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se