×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Chuť bramboráku bez majoránky by nebyla úplná

Majoránka (Origanum majorana) patří do rodu Origanum, stejně jako její blízký příbuzný dobromysl, čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) a její chuť a vůně je nezaměnitelná. Staří Řekové považovali oregano za symbol štěstí i lék, pochází odtud také jméno majoránky, oros ganos (tedy radost z hor). Brzy si ji oblíbila i středověká Evropa, a to nejen jako koření, ale i delikátní přírodní parfém, přísadu do koupele, mast či čaje, který zaháněl všechny chmury.

Majoránka se pěstuje jako jednoletá, případně dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Droboučké bílé kvítky tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody úplně dozrávají jen v teplejších oblastech. Stejně jako ostatní bylinky rodu Origanum je medonosná a její květy vyhledávají včely, čmeláci i motýli.

Miluje slunce, lze ji tedy pěstovat jako letničku, nebo přenosnou trvalku, silnější mrazy venku ale nepřežije, na to pozor. Půda by měla být lehká hnojená jen kompostem. Na venkovní stanoviště vysazujeme předpěstované sazeničky v půlce května, záhon okopáváme a udržujeme bez plevele. Na podzim ji můžeme přesadit do truhlíku a využívat ji tak i v zimě. Sklizeň probíhá několikrát během léta před rozkvětem rostlin a to odstřižením kousek nad zemí, jakmile oschne ranní rosa. Majoránku sušíme ve stínu při teplotě do 35°C, aby nevyprchaly důležité silice.

V majoránce jsou obsaženy látky podporující trávení a chuť k jídlu. Majoránka zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a žluči, je skvělým pomocníkem při nadýmání, střevních kolikách a průjmech, pomáhá při nechutenství, má uklidňující účinky a mírní bolesti hlavy a migrény, má dezinfekční účinky. Může se použít při nachlazení, je součástí přípravků proti kašli. Pro astmatiky je vhodná inhalace majoránky. Obklady uleví při revmatických bolestech, ženy ji ocení zejména při menstruaci, podporuje také tvorbu mléka u kojících žen. Díky svému močopudnému účinku se může uplatnit i v čajových urologických směsích a tyto obvykle nepříliš libé čaje chuťově obohatit.

V kuchyni by se měla přidávat do tučných jídel, dělá je pak stravitelnější, dobrá je ale také v pokrmech z brambor, na pečená, dušená i grilovaná masa a ryby. Na dochucení polévek, omáček a masitých jídel se často užívá dohromady s česnekem. Pro své blahodárné účinky na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin. Lze používat v čerstvém i sušeném stavu. Své aroma totiž sušením neztrácí.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se