×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Krásná, atraktivní, ale nebezpečná rostlina - oleandr

Bohatě kvetou jednoduchými i plnokvětými květy a příjemně voní. Zkrášlí balkón, terasu i zahradu a přinesou sebou náladu teplých přímořských krajů. Na pěstování nejsou náročné, ale pozor! Jsou jedovaté!

Oleandry jsou stálezelené, krásně kvetoucí keře až menší stromy, jež jsou doma ve Středomoří a v subtropických oblastech Asie. V zemích původu mohou dosahovat až čtyřmetrové výšky. Listy má úzké, dlouhé 10–15cm, lesklé, kožovité, na koncích výhonů vykvétají krásné, mnohdy vonné květy v bohatých květenstvích.

Na pěstování jsou oleandry poměrně nenáročné rostliny. Při pěstování musíme vycházet z podmínek, z jakých rostliny pocházejí a jsou na ně zvyklé v přírodě – to znamená, že je pěstujeme na slunných místech s dostatkem vláhy v době vegetace. U nás je pěstujeme jako přenosné rostliny ve větších nádobách s dobrou drenáží. Půda by měla být hlinitopísčitá s přídavkem rašeliny (nejlépe kompostová zemina, písek a rašelina v poměru 2:1:1). Mladé rostliny (asi do věku 4 let) je vhodné přesazovat nejlépe každý rok, vždy do o něco většího květináče, starší rostliny postačí přesadit jednou za 3–4 roky. Při přesazování jim zkrátíme kořeny asi o třetinu a zasadíme je do původní nádoby s novým substrátem. Od jara do podzimu rostliny letníme venku na chráněném místě zahrady nebo na terasy. Ideální je pěstovat oleandry pod pergolou krytou průhlednou stříškou, jejich květy jsou totiž náchylné na vlhkost a při dlouhotrvajících deštích hnědnou, plesnivějí a opadávají. V době květu jsou oleandry náročné na vláhu a výživu.

Substrát by měl být stále mírně vlhký. V době vegetace je hnojíme pravidelně každý týden hnojivy pro okrasné kvetoucí dřeviny. Zimujeme je na velmi světlém místě třeba na zaskleném balkonu nebo v chladné chodbě při teplotě mezi 5–10 °C. Krátkodobě sice snesou i teploty klesající až k –10 °C, kdy mrazíky většinou poškodí mladé výhony, které potom odumírají, avšak rostliny spolehlivě obráží ze staršího dřeva, nebo tvoří nové výhony od kořenů, dlouhodobé mrazy našich zim by však nepřežili.

Oleandry obsahují různé glykosidy (např. oleandrin, adinerin, folinerin a další), tyto látky mají podobné účinky jako glykosidy známého náprstníku (Digitalis). Jedovaté jsou všechny části rostliny, ale největší koncentrace účinných látek je v listech. Otrava mírnějšího charakteru se projeví nevolností, požití většího množství listů nebo květů může skončit i smrtí! Při pěstování dávejte pozor hlavně na děti, nebo jejich pěstování oželte.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se