×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Nezapomněli jste vysít dvouletky? Jaké pěstovat?

Spousta jich rozkvétá časně zjara, tedy v době, kdy letničky teprve vyséváme a jiných květů je také poskrovnu. Ideálně se doplňují s jarními cibulovinami. Aby ukázaly svoji krásu, nesmíte je však v letních měsících zapomenout vysadit. A jaké osvědčené druhy pěstovat?

Sedmikrásky a pomněnky
Latinské jméno sedmikrásky Bellis perrenis (perrenis = vytrvalý) sice říká, že je to trvalka, ale nejhezčí květy jsou první rok, tj. první jaro po červencovém výsevu, v dalších letech pěstování ztrácejí květenství plnokvětost, barvu, tvar i velikost a mění se zase na „obyčejné“ chudobky, i když také pěkné. Podobné je to i u pomněnek.

Hvozdíky
Dianthus barbatus, hvozdík bradatý, či vousatý patří mezi klasické kytičky z babiččiny zahrádky a na záhoně vydrží růst i několik sezon. Nejlépe však kvete také napoprvé. Výborně se hodí na záhon i k řezu. Hvozdík miluje slunce, mírně vápenitou půdu, nesnáší však hnojení čerstvým hnojem.

Divizna a náprstník
Společnou mají nejen výšku, ale i léčivé účinky. Pozor na to, náprstník je prudce jedovatý. Máte–li malé děti, náprstníky v zahradě vynechte úplně. Jak divizna, tak náprstník mají rády hodně slunce, divizna je však suchomilnější, náprstníkům lépe vyhovuje půda mírně vlhká, nesmí být však těžká nebo mokrá.
 
Zvonek prostřední
Campanula medium, pochází ze svahů přímořských vápencových pohoří Francie a Itálie, má podobné požadavky na pěstování jako hvozdík vousatý. Snadno poléhají při silnějším větru, stanoviště by proto mělo být chráněné. K zakoupení jsou kultivary s modrými, růžovými i bílými květy, včetně zakrslých, sotva 30 cm vysokých odrůd.

Starček přímořský
Latinsky Senecio bicolor, pěstujeme především pro krásné, stříbřitě plstnaté, elegantně strukturované listy, kterými doplníme výsadby na záhonech, mísy i truhlíky. Je–li mírná zima, může oživit nádoby s vřesovci, libavkou, břečťanem a dalšími rostlinami pro zimní dekoraci, pěkně vypadá též v kombinaci s okrasnou kapustou. Jestliže přežije zimu, druhým rokem vykvete.

Měsíčnice
Trvalka, která se hodí do přírodních zahrad, snadno se vysemeňuje a bez problémů se množí (leckde je dokonce nutné její množství i redukovat). Leckde se pěstuje zejména pro zajímavý podzimní vzhled – odkvetlá vytváří typické stříbřité „penízky“, které jsou ideálním materiálem do suchých aranžmá. K životu potřebuje vlhčí humózní půdu na slunném stanovišti.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se