×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Saturejka, nejen koření výrazné až ostré chuti, ale i léčivá bylina

Nižší jednoletá až vytrvalá bylina saturejka (Satureia), vytváří drobné keříky ve spodní části stonků dřevnatějící. Ŕadíme ji do čeledi hluchavkovitých. Nejen čárkovité listy, ale i ostatní části rostliny výrazně voní. Květy jsou bílé až světle fialové, objevují se na výhonech od července a kvetou po celé léto. Původně pochází ze Středozemí a v teplejších oblastech může zplaňovat.

Nejčastěji pěstovanými druhy je saturejka zahradní (S. hortensis) jako jednoletá bylina a saturejka horská (S. Montana) jako trvalka, která ve spodní části dřevnatí, má tužší lístky a není tak ostrá jako zahradní. Saturejka horská kvete jemnými bílými květy. Oba druhy se pěstují obdobně.

Saturejka miluje slunné polohy. Saturejce zahradní vyhovuje hlinitopísčitá, kyprá půda, horské saturejce naopak půda propustná, výživná hlinitá. Budete-li ji pěstovat v nádobách, opatřete je dobrou drenáží. Před zimou na záhoně ji chráníme chvojím, slámou nebo spadaným listím. Snadno se množí semeny i vrcholovými a stonkovými řízky, na jaře a na podzim také dělením trsů. Vysejete-li ji přímo na záhon, vyklíčí přibližně za dva týdny. Saturejka horská se rozmnožuje také samovýsevem, a je invazivní, proto dáváme pozor, aby se zbytečně nerozrostla. Půdu můžeme obohatit kompostem, ale vyhneme se hnojení hnojem, který saturejka nesnáší. Po výsevu nebo vysazení rostliny rostou rychle, stačí je odplevelit na počátku. Zaléváme přiměřeně, když je třeba. Saturejka významně netrpí na choroby a škůdce.

Sklízíme ji postupně při slabším seřezávání nebo i jednorázově asi ve druhé polovině léta s celkovým ukončením kultury, nejlépe ráno kolem osmé hodiny. Pro sušení jsou ideální místa s dobrou cirkulací vzduchu. Při přípravě koření se listy drtí, anebo se používají vcelku, nať se také používá v čerstvém stavu.

Obsahuje hlavně třísloviny a silice, které mají antiseptický účinek, povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje lehčí průjmy, působí proti nadýmání. Odvar z rostliny snižuje krevní tlak a příznivě působí na srdce i při průduškovém astmatu. Zevně obklady z odvaru napomáhají hojení ran. Pijeme nejvýše tři šálky denně před jídlem, víc by nám mohlo způsobit nevolnost.

Čerstvou i sušenou saturejku využíváme k ochucení grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni. Přidáváme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání. Používáme ji však omezeně, abychom nepřebili chuť jídla.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se