×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Růže svraskalá nás upoutá svou jednoduchou a přirozenou krásou

Vyšlechtěna je spousta atraktivních růží. Starobylá růže svraskalá (Rosa rugosa) nás přesto svou jednoduchostí upoutá. Husté, pichlavé, košaté, ale odolné keře prokazují na zahradě skvělé služby. Pochází z mořských pobřeží Dálného východu, Japonska, Číny a Korey. Řadíme ji do skupiny takzvaných sadových růží. 

Dorůstá výšky jeden až dva metry. Má husté pichlavé ostny. Tmavě zelené, lesklé listy se na podzim pozvolna zbarvují do žluta až do žlutooranžova. Její pěstování není náročné, patří k nejodolnějším druhům růží. Není přešlechtěná a tak ani zchoulostivělá.

Sázíme ji ve skupinách, i jako pohlednou solitéru, vytvoří půvabné pozadí či předěly zahrady. Vytvořit z ní můžeme také krásný a praktický živý plot. Dobře poslouží i jako půdopokryvná dřevina, protože dobře odnožuje. Skvěle také zpevňuje svahy. 

Růže svraskalá prospívá téměř v každé půdě, i v suché, nemá jen ráda trvalé přemokření a nepropustnou zem. Stanoviště ji vyhovuje slunné, snese i polostinné. V polostínu však méně pokvete. Nevadí jí ani vyšší polohy. Není třeba pravidelný řez a stříhání. Podle potřeby pouze odstraňujeme suché, poškozené větvičky a výhonky.

Svými nádherně vonícími květy nás potěší brzy po vysazení. Květy se objevují od začátku léta až do příchodu prvních mrazíků, nejčastěji v barvě růžové, jsou však i odrůdy bílé, žluté, červené, růžovofialové, jednoduché i plnokvěté. Rok od roku pak kvete bohatěji. Květy mohou dosahovat velikosti 5–8 cm.

Oranžovočervené plody (šípky) jsou bohaté na vitamín C a další prospěšné látky. Uplatnění mají stejné, jako šípky plané růže šípkové. Dá se z nich uvařit lahůdková marmeláda, připravit sirup. Sušené v zimě poslouží na posilující a lahodný čaj.

Tato růže byla často využívána ke šlechtění a křížení. K dostání je běžně v zahradnictvích. Množit se dá snadno dřevitými nebo kořenovými řízky, které odřezáváme od konce podzimu do začátku jara, nebo i semeny.

"
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se