×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Méně známé druhy rostlin vhodných do salátů (část 1.)

Pokud děláte něco pro své zdraví, určitě konzumujete saláty v různých úpravách. Každý zeleninový salát na stole potěší nejen svou barevností a chutí, ale i Vaše tělo jásá, neboť vláknina, minerály, kyselina listová a další látky mu velmi prospívají. A nebojíte-­li se experimentovat, pokrm se stane lahůdkou dne. Rádi bychom Vám představili i méně známé druhy zelenin vhodných do salátů, které mohou být zajímavou alternativou a zpestřením Vašeho jídelníčku.

A co víc? Jejich pěstování je nenáročné a zvládne ho každý.

Příbuzný čekanky­ štěrbák – je proti jiným salátům trochu hořký. Pěstuje se s hladkými nebo kadeřavými listy, může být zelený nebo červený. Výsev je od poloviny června do začátku července, dříve by trpěl nedostatkem tepla, později vysetý by nestačil vytvořit dost silné rostliny. Vhodný je do salátů s pomerančem a jablky, které doplňují jeho nahořklou chuť. Dobrý je i s rajčaty, paprikou, cibulí, mrkví a sýrem. Z bylinek ho můžeme doplnit bazalkou, koprem, yzopem. Štěrbák lze i zapékat se sýrem nebo podávat osmažený na másle jako přílohu k masu. Listy podobné dubu má salát dubáček, někdy se nazývá i „česáček“ (listy jsou určené k průběžnému očesávání). Listy znovu dorůstají a konzumovat je můžeme až do doby, než rostliny vykvetou. Na trhu existují dvě varianty – žlutozelená a hnědočervená, obě dvě jsou dekorativní jak v zahradě, tak i na talíři. Chutná po oříšcích. Vhodný je do míchaných salátů, dobré jsou i kombinace s rybou – např. lososem, kaprem nebo i se sýrem. Z bylinek lze přidávat všechny s česnekovou příchutí ­ česnek, česneková tráva, česneková pažitka, medvědí česnek, ale i chilli papričky a naťovou cibulku. Brzy vadne, tudíž je nutné zpracovat ho co nejdříve po utržení.

„Pokud děláte něco pro své zdraví, určitě konzumujete saláty v různých úpravách.

Znáte lebedu jen jako plevel? Snad Vás přesvědčíme, že je tato rostlinka velmi chutná a je okrasou každé zahrady, obzvláště její červená varianta. Listy jsou krásně zářivě červené, dost velké, výška rostliny je kolem 30 cm, když ji ale necháme vykvést, lodyha vyrazí až do výšky kolem metru. Listy jsou jako u ostatních salátů nejchutnější před květem, jsou jemné, spíše neutrální chuti. Díky své barvě jsou i okrasou každé salátové mísy. Lebeda se hodí i pro tepelnou úpravu, třeba na výborný špenát.

Salátová bylinka našich babiček a prababiček ­barborka – je stejně jako lebeda považována spíše za plevel. Dříve byla v každé zahrádce a ještě dnes ji najdeme ve volné přírodě. Je to Vytrvalá (někdy dvouletá) bylinka, první rok vytvoří přízemní růžici listů, druhý rok vykvétá žlutými květy. Podobná je hořčici nebo řepce. Samovolně se vysemeňuje, takže stačí zasadit jednou a o úrodu budeme mít postaráno na několik let. Konzumují se mladé lístky, v květu už se jíst nedá, ale to nevadí, je to jedna z mála bylinek, kterou můžeme sbírat celou zimu i pod sněhem. Nejchutnější je od listopadu do března. Poskytuje tak v zimním období cenné vitamíny. Listy jsou ostřejší, pikantní, trochu nakyslé, v míchaných salátech však velmi dobré.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se