×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vlastní čerstvý salát je nejlepší, jak ho pěstovat a sklízet až do zimy?

Chutné, křehké listy, vypěstované bez chemických postřiků a nadbytku hnojiv, sklizené těsně před přípravou salátu 

Chcete-li sklízet mladé listy, salát vysejte poměrně hustě do řádků vzdálených od sebe 5-8 cm. Když rostliny vzejdou a trochu povyrostou, můžeme podle hustoty buď postupně otrhávat vnější listy (nové budou postupně dorůstat), nebo seříznou celou rostlinu (za příznivých podmínek může znovu obrůst). Budeme-li salát takto pěstovat, nehrozí ani u jarních odrůd vybíhání do květu. Při postupném dosévání, každé dva týdny, budeme mít navíc k dispozici stále dostatek čerstvých, křehkých listů salátů.

Pro pěstování salátu v létě musíme vybrat vhodné letní odrůdy, ty které nemají tendenci vybíhat do květu. Při letním pěstování salát důkladně zaléváme, prospěje mu i částečné zastínění, vysadíme ho například v polostínu pod stromy, či vedle plůtku z pnoucích fazolí, hrášku nebo okurek. Pro výsev hlávkových salátů je poslední vhodný termín srpen, je-li příznivý podzim, hlávky se ještě stihnou vytvořit. Salát však můžeme sklízet i dříve. Jsou vyšlechtěny i odrůdy určené přímo k řezu listů, například salát dubáček a další, které vytvářejí husté růžice listů, často zkadeřené či červeně zabarvené a tedy na záhoně i na talíři velmi ozdobné, navíc se dají pěstovat i v truhlíku za oknem.

Stejně jako salát lze pěstovat i asijskou listovou zeleninu. Vlnkovitě vykrajované listy mizuny jsou jemné chuti, velké zelené listy komatsuny mají hořčičnou příchuť, více pikantnější je i čínská hořčice Red Giant s červeně žilkovanými listy. Tyto odrůdy lze zamlada používat do salátů, starší listy jsou dobré dušené jako stejně špenát.

Nenáročná roketa setá je také adeptem na celoroční sklizeň listů, navíc je velmi chutná. Je výborná do salátů i těstovin, na obložené chleby, lze z ní podobně jako z bazalky vyrobit pesto. Mladé listy jsou nejlahodnější, když rostlina vykvétá, je jejich chuť již velmi ostrá. Stejně jako u salátu a asijské listové zeleniny si postupným výsevem zajistíme průběžnou sklizeň mladých lístků.

Pro sklizeň mladých listů lze pěstovat rovněž špenát. Listy stačí pak jen krátce podusit, nebo je lze využít i syrové do salátu.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se