×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Začněte s prvními výsevy zeleniny i květin

Jestliže se vám zdá, že v lednu je na předpěstování za oknem nebo pod zářivkou ještě brzy, vězte, že není, zejména pokud máte k dispozici skleník nebo pařeniště. Časně vypěstované sazeničky se vyplatí. Navíc některé rostliny jako např. papriky, peruánské mochyně či petúnie si dávají na čas, takže neotálejte, ani pokud je pěstujete venku – vykvetou a zaplodí dříve.

U lednových výsevů dávejte pozor na nedostatek světla, bez něj budou rostlinky vytáhlé a neduživé. V prvních dnech po výsevu ho nepotřebují, později však musí stát ideálně těsně u jižně či východně orientovaného, čistého okna bez záclony. Máte-li sazenic více, vyplatí se přisvítit zářivkou s denním spektrem. Substrát pro výsevy používejte jemný, lehký, bez nadbytku živin. V obchodech lze zakoupit již připravený nebo si substrát z listovky, prosátého kompostu a perlitu můžete připravit sami. Drobná semínka lehce zatlačíme do substrátu, větší trošku zeminou zasypeme. Vzcházející rostlinky rosíme jemně rozprašovačem, ideální je v teple odstátá měkká voda. Spolu se zálivkou je můžete jednou za týden přihnojit slabým roztokem hnojiva. Na zahradě s ohledem na zdraví půdy hnojíme raději organicky, při předpěstování v květináčích se uplatní i hnojiva minerální, některá jsou určena přímo k nastartování růstu. Pro lepší mikroklima výsevy přikryjeme perforovaným průsvitným poklopem nebo fólií. Vlhký, teplý vzduch vzcházející rostlinky ocení, ale je třeba i mírně větrat a dopřát jim čerstvý vzduch, aby je nenapadly houbové choroby.

Petúnie
Jsou vyšlechtěny do nepřeberné škály barev a vzorů květů, které bychom však v obchodech stěží, jako sadbu, v takovém objemu zakoupili. Při pěstování vlastní sadby ze semen si ale můžeme vybírat. Velmi droboučká semena petúnií jsou většinou prodávány ve formě peletek – jsou obaleny slupkou z kaolinu. Substrát musíme udržovat stále vlhký, aby semínka mohla vyklíčit. Semínka klíčí ideálně při teplotě 22 °C, po dvou týdnech teplotu snížíme na 16 - 18 °C.

Papriky 
Již nyní můžeme začít s předpěstováním především skleníkových odrůd. Papriky polní takto časně předpěstováváme jen v případě, že máme dostatek prostoru (ideálně ve skleníku) pro odrůstající sazenice. Paprikám svědčí teplota nad 25 °C (nejlépe klíčícím rostlinkám a sazeničkám svědčí teplo od kořínků). Po vzejití rostlin může teplota klesnout, ale měla by se i nadále pohybovat nad 20°C.

Mochyně peruánská
Sice méně známá, ale jedlá mochyně, která stojí určitě za vyzkoušení. Tato hustě olistěná, až 1 metr široká a vysoká, bohatě větvená rostlina nejen pěkně vypadá, ale dává i výtečné plody. Plody můžeme sklízet po celé léto až do podzimu. Pěstují se podobně, jako papriky - ke klíčení vyžadují teplotu nad 20 °C, ideálně 25 °C.

"
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se