Křen pomůže nejen při nachlazení

Křen pomůže nejen při nachlazení

Křen pomůže nejen při nachlazení

Zimu bez křenu si naše prababičky nedovedly představit - zahřeje, posílí a odežene bacily. Křen uleví ztuhlým svalům, ozdraví mikroflóru a je nápomocný i při nachlazení. Kromě svých blahodárných účinků na organizmus je jedinečná i jeho pikantní chuť.

Na vitamín C není chudší, nežli citróny, což věděli už starověcí námořníci, kteří si ho brali na dlouhé plavby jako lék proti kurdějím. Vitamín C si uchovává ještě dlouho po sklizni. Obsahuje však také vitaminy ze skupiny B a hodně cenných minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, železo. Štiplavou chuť mu dodávají sirné silice, díky kterým působí proti nežádoucím bakteriím, posiluje a pročišťuje celé tělo, optimalizuje trávení a ozdravuje střevní mikrofloru.

Sirup nebo obklady?
Při strouhání křenu se uvolňují látky s dezinfekčním, „antibiotickým“ působením. Z čerstvého křenu lze sirup připravit snadno: nahrubo nastrouhaný či na kolečka nakrájený křen prosypete cukrem, za několik hodin pustí křen léčivou šťávu (podobně jako cibule). O něco zdravější variantou je jemně nastrouhaný křen smíchaný s medem. Skvělou přírodní medicínou je i lžička samotného čerstvého křenu. Sirup je skvělým pomocníkem při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje zahlenění, potlačuje množení bakterií a virů a prohřívá organismus. Dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není - může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).

Křen prohřeje nejen zevnitř, ale i zvenku – lze ho využít při křenových obkladech – jemně nastrouhaný křen se vloží mezi dvě plátýnka a přiloží na místo se ztuhlými svaly, trápené revmatismem, ischiasem a podobně. Místo se silně prohřeje a prokrví, může opravdu výrazně ulevit, zároveň však může podráždit citlivou kůži – snášenlivost křenu tedy nejprve otestujete malým množstvím a postupně pak prodlužujte čas, po který je přiložený.

Své léčivé účinky neztrácí ani kuchyňskou úpravou. Jemně nastrouhaný křen smíchaný s jablkem nebo hořčicí je stejně prospěšný jako v sirupu, je výtečnou přílohou k masu všeho druhu včetně ryb a také k vařeným vejcím. Jablečný křen se náramně hodí k tučným pokrmům, kde oceníte příznivý vliv křenu na trávení. Výborný je také do omáček, ovšem přidávat by se měl až na konci vaření, jinak přijde i o část své chuti a léčivých účinků.

Jak křen uchovat co nejdéle? Jestliže je zima mírná, lze křen ponechat v půdě a sklízet kdykoli je potřeba. Jestliže napadne metr sněhu, křen budete hledat těžko, osvědčeným způsobem uchování je uložení v mírně vlhkém písku v chladném sklepě, alternativou může být uložení celých, dokonale omytých kořenů do vinného octa, který potom, mírně ochucený, můžete rovněž využít.

Napsáno dne: 2019-02-20 Zelenina 112
Štítek: Zelenina

Související články

Začněte s prvními výsevy zeleniny i květin

U lednových výsevů dávejte pozor na nedostatek světla

Vlastní čerstvý salátek je...

Chutné, křehké listy, vypěstované bez chemických postřiků a nadbytku hnojiv

Microgreens – lístky mladé zeleniny jsou bohatým zdrojem živin

I když máte v bytě málo prostoru microgreens můžete pěstovat také

Je tady čas tykví

S přicházejícím podzimem je jen málokterá zelenina spjata více než tykve.

Zelené hnojení - prastarý způsob...

Rostlin vhodných pro zelené hnojení je poměrně mnoho.

Sklidili jste první zeleninu a záhony...

Jaké druhy zeleniny vysadit nebo zasít v červenci?

Jak si zajistit bohatou úrodu? Zalévat a hnojit.

Bez toho bychom se velké úrody nedočkali

Vypěstujte si cukrový meloun. I na české zahradě je to možné.

Léta jsou stále teplejší, zkuste si vypěstovat vlastní cukrové melouny.

Menu