×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Pěstování mečíků je snadné, vyzkoušejte to spolu s námi!

Mečíky, jinak také gladioly, není třeba popisovat, patří totiž k známým květinám, které pěstovaly již naše babičky. Gladioly jsou hlíznaté rostliny, jejichž hlíza obvykle ve volné půdě nepřezimuje a je nutné ji uchovávat v bezmrazém prostoru.

Pro svůj vývoj mečíky potřebují světlo, nehodí se pro ně tedy stanoviště ve stinné partii zahrady. Nevhodné jsou také těžké zamokřené půdy, nejlépe jim vyhovuje hlubší propustná zem. Stejně jako tulipány nesnáší čerstvé hnojení organickými hnojivy, vhodné je NPK (minerální hnojivo s obsahem dusíku, fosforu a draslíku) nebo cererit v dávce doporučované výrobcem. Dostatečná hloubka pro výsadbu je 10 cm, neuškodí ani 15 cm, jestliže hlízy zasadíme příliš mělko, rostliny se často vyvrací, květy se křiví nebo jinak poškodí. Hlízy můžeme vysazovat hustě, v řádku 15 cm a vzdálenost řádků postačí 20 cm. Nezapomeňte během vegetace rostliny občas okopat, zbavit záhon plevelu. Ideální doba pro výsadbu je polovina dubna, pokud chceme sklízet květy postupně, můžeme dobu výsadby oddálit až do poloviny června.

Před výsadbou zkontrolujte zdravotní stav hlíz, zajistěte vhodné stanoviště, vhodnou dobu a způsob výsadby a ochranu proti třásněnkám. Jestliže je výchozí hlíza nemocná (bakterióza, různé virózy), nemoc se šíří na potomky (gladioly se rozmnožují vegetativně) a sousední rostliny a v průběhu několika sezon máme naprosto nepoužitelnou směs zdegenerovaných rostlin. Ochranou je pouze prevence. Vyhneme se nákupu poškozených hlíz, moříme hlízy při výsadbě, střídáme stanoviště, na kterém mečíky pěstujeme a během vegetace odstraňujeme nemocné nebo špatně se vyvíjející rostliny. Jestliže vás v létě již po několikáté rostliny svým vývojem zklamaly, bude asi jednodušší a levnější je zlikvidovat a začít s novými.

Nejvážnějším škůdcem gladiolů jsou třásněnky, jejich přemnožení může znamenat absolutní neúspěch, nevytvoří se květy nebo se květy nerozvinou, jsou posáté, zahnívají. Poškození se nejdříve objevuje na tmavých kultivarech, zejména na fialových a modrých odrůdách. To, že rostliny napadly třásněnky, signalizuje výskyt světle zelených nebo žlutých teček na listech ještě v období před vytvořením květního stvolu (v této fázi lze ještě úspěšně zasáhnout postřikem). Postřik proti třásněnkám alespoň jednou opakujeme zhruba po týdnu, do postřiku přidáme kapku Jaru nebo jiného smáčedla, aby se netvořily kapky a hladké listy byly dokonale pokryty roztokem. Pokud se třásněnky v porostu vyskytly, přezimují na šupinách, kterými jsou hlízy pokryty, jednodušší způsob likvidace třásněnek je tedy cílené ošetření hlíz a moření před výsadbou.

Pokud květy nevyužijeme k řezu, musíme odkvetlá květenství z porostu odstranit. Hlízy sklízíme v druhé polovině září nebo později, pokud jsme experimentovali s dobou výsadby s cílem oddálit dobu kvetení. Listy odstřihneme a hlízy necháme proschnout na bezmrazém, dobře větraném místě. Po vyschnutí se zbavíme zbytku staré hlízy a většiny krycích šupin a očištěné hlízy přezimujeme při teplotách 5 až 10 °C.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se