×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Méně známé druhy rostlin vhodných do salátů (část 2.)

V dnešním článku volně navážeme na předchozí povídání o méně známých rostlinách, které jsou vhodné do salátů a studených jídel. Představme si tedy další alternativy méně známé listové zeleniny, která zpestří jídelníček a dodá spoustu cenných vitamínů.

Polníček - křehký salát výborné chuti, který můžeme vysévat po celý rok. Nejvhodnější je podzimní výsev, protože tento salát nevymrzá a čerstvé lístky můžeme mít po celou zimu. Listy lze sklízet klidně i pod sněhem. Podsadíme-li ho pod nějaké trvalky a necháme-li ho volně vysemeňovat (což není v jeho případě problém), budeme mít o úrodu postaráno po celý rok a téměř bez práce. Používá se stejně jako hlávkový salát, nejlépe syrový samotný, se zálivkou z kysané smetany, octa nebo olivového oleje. Výborný je přidaný do směsi další zeleniny, míchaný salát můžeme doplnit i vejcem nebo sýrem.

Batolka prorostlá – stejně jako polníček je to druh salátu, který můžeme sbírat i v zimě pod sněhem. Jinak se jí také říká zimní portulák nebo indiánský salát, je nizoučká a připomíná polníček, má však kulatější listy a méně výraznou chuť podobnou hlávkovému salátu. Výsev provádíme v únoru a březnu, sklízí se za 6 týdnů, mnohem lepší je ale podzimní výsev - v září pro sklizeň ještě před zimou nebo v říjnu pro sběr v průběhu zimy. U jarních i podzimních výsevů můžeme rostliny seřezávat nad zemí, znovu obrostou. V zimě sklízíme celé rostliny. 

Roketa - (latinsky Eruca sativa) je jednoletá, salátová zelenina, která je naprosto samozřejmou a nezbytnou součástí italské kuchyně. Má svou výraznou chuť. Pěstovat lze z postupných výsevů od března do srpna, sklízet můžeme už za 6-8 týdnů. Roste dobře i v truhlíku za oknem. Nejlepší je sbírat opravdu mladé lístky, jsou příjemně pikantní, něco jako ředkvička. Ty starší jsou sice trochu hořké, ale zato se dobře hodí k tepelné úpravě, při které hořkost ztratí. V Itálii přidávají starší spařené listy do těstovin, rizota, na pizzu, nebo je osmaží na olivovém oleji s česnekem a podávají jako přílohu k masu či rybám. Mladé lístky jsou výborné s rajčaty, bazalkou a česnekem, lahodný je i salát s přídavkem čerstvého sýra (typ feta), oliv a pomeranče.

Rukola - je vytrvalý druh salátové zeleniny (latinsky Diplotaxis tenuifolia nebo také Rucola selvatica). Má dlouhý válcovitý kořen, který obvykle bez problémů přezimuje a na jaře z něj vyrazí přízemní růžice lístků. Ty je zapotřebí neustále seřezávat, jakmile rostlinka vykvete, už se jíst nedají. I před květem je však silně palčivé a nahořklé chuti, takže s ní zacházíme spíše jako s kořením. Pár lístečků  přidáme do salátu, masa, špenátu nebo všude tam, kde chceme dosáhnout výrazné chuti

Tag: semena
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se