×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jaké kvetoucí keře vás nyní potěší svými květy? (1)

Kvetoucí okrasné keře na zahradě jsou pastvou pro oči, nakombinovat je můžeme tak, aby kvetly v každém ročním období. Sázet je lze jako solitéry, třeba doprostřed zahrady, nebo do skupiny s jinými keři a trvalkami, anebo z nich můžete vytvořit živý plot.

V březnu kvetou např. jasmín nahokvětý, forzýtie či kdoulovec, v dubnu rozkvétá okrasná mandloň, muchovník, magnólie, zákula a o něco později i šeříky.

Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) je křehký popínavý keřík, u něhož se v našich podmínkách přibližně od ledna rozvíjejí červeně žíhané pupeny a vytvářejí nádherné světle žluté kvítky, které však nevoní. Obvykle kvete až do dubna. Květy mohou z dálky připomínat zlatý déšť. Rostlina je díky delším poléhavým výhonkům schopna šplhat po oporách, pokud ji vyvážeme, může dorůst až třímetrové výšky. Tento opadavý keř, pocházející z teplejších krajin, potřebuje slunné, maximálně mírně zastíněné stanoviště s dobře propustnou a živinami bohatě zásobenou půdou (nejlépe mu vyhovuje sušší písčitohlinitá zemina). Bude se mu dařit podél osluněných zdí, kde má možnost se pnout po pergolách. Mrazy snáší poměrně dobře, ale vyplatí se zakrýt kořeny mulčovacím materiálem, aby neomrzly. Jestliže omrznou jednotlivé větvičky, na jaře se rostlina vzpamatuje a obrazí novými. Na podzim rostlinu důkladně zalijeme. Zálivky se nebojíme ani v bezmrazých zimních dnech, je-li půda suchá.

Zlatice (Forsythia)  nakvétá v březnu zlatožlutými květy ještě před vyrašením listů. Dorůstá výšky 1,5 - 2 m. Lze tvarovat i do kmínku (řez a tvarování provádíme však až po odkvětu). Keř uplatníme i na malých zahrádkách, předzahrádkách i na terasách v přenosných nádobách vybereme-li si zakrslou odrůdu ´Minigold´. Až do výšky 2 m dorůstá odrůda ´Lynwood´.

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se