×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jaké kvetoucí keře vás nyní potěší svými květy? (3)

Kvetoucí okrasné keře na zahradě jsou pastvou pro oči, nakombinovat je můžeme tak, aby kvetly v každém ročním období. Sázet je lze jako solitéry, třeba doprostřed zahrady, nebo do skupiny s jinými keři a trvalkami, anebo z nich můžete vytvořit živý plot.

V březnu kvetou např. jasmín nahokvětý, forzýtie či kdoulovec, v dubnu rozkvétá okrasná mandloň, muchovník, magnólie, zákula a o něco později i šeříky.
Muchovník (Amelanchier)  kvete od dubna bílými květy. Velmi nenáročný keř dorůstá výšky 2 - 4 m a vysazujeme ho do kyselejší půdy s dostatkem vláhy, ať už jako solitéru, nebo i do živých plotů. Modrofialové plody muchovníků jsou jedlé, sladké a chutné a zrají na začátku léta. Nazývají se indiánské borůvky, jsou jim podobné. Plody konzumujeme čerstvé, je možné je i zavařit jako kompoty, marmelády a sirupy. U nás se nejčastěji pěstuje muchovník Lamarckův (A. Lamarckii) a menší, kompaktnější muchovník Balerina (A. Balerina).

Šeřík (Syringa) zpravidla vykvétá v květnu. Květenství tvoří 15-25 cm dlouhé laty s drobnými trubkovitými kvítky. Šeřík je opadavý keř, který rychle roste, za rok až 40 cm, a dorůstá výšky 3 - 4 m. Vyhovuje mu slunné stanoviště s humózní půdou, ale poroste téměř všude. Po odkvětu keř prořežeme. Nízký kompaktní keřík tvoří šeřík Mayerův Palibin (S. meyeri Palibin) dorůstající výšky 1 - 1,5 m, květy má fialovo-růžové a je vhodný i pro pěstování v nádobách. Šeřík karpatský (Syringa josikaea) vzrůstem dosahuje velikosti keře vysokého cca 1,5 metru, kvete v měsíci červnu a květy jsou růžové. Kultivary ´Beauty of Moscou´ má plné květy v 20 cm latách, zvnějšku růžové, uvnitř bílé, ´Charles Joly´ má jednoduché fialovo-růžové květy, ´Emilie Lemoine´ růžovo-fialové, ´Primrose´ krémově bílé až nažloutlé, ´Ludwig Spaeth´ růžovo-fialové, ´Sensation´ sytě purpurové s širokým bílým lemem na okraji každého kvítku. 

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se